IRChNUT
Електронний архів Національного університету "Чернігівська політехніка"

Використання сорбентів для зниження концентрації важких металів у молочній сировині

ISSN 2415-363X

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Буяльська, Н. П.
dc.contributor.author Купчик, О. Ю.
dc.contributor.author Денисова, Н. М.
dc.date.accessioned 2019-07-29T07:36:23Z
dc.date.available 2019-07-29T07:36:23Z
dc.date.issued 2019
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/18020
dc.description Буяльська, Н. П. Використання сорбентів для зниження концентрації важких металів у молочній сировині / Н. П. Буяльська, О. Ю. Купчик, Н. М. Денисова // Технічні науки та технології. - 2019. - № 1 (15). - С. 181–188. en_US
dc.description.abstract Актуальність теми дослідження. Одними з найсильніших за дією та найбільш поширених хімічних забруднювачів харчових продуктів, зокрема молочних, є важкі метали. На сьогодні є нагальна потреба у визначені їх вмісту та пошуку шляхів зменшення ризиків, викликаних споживанням забрудненої продукції. Постановка проблеми. Перерозподіл важких металів у ході технологічних процесів не завжди забезпечує отримання продуктів із безпечним рівнем токсичних металів, тому необхідним є підбір сорбентів та пошук оптимальних технологічних режимів детоксикації вихідної молочної сировини. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Вирішенню наукових та практичних питань, пов’язаних із моніторингом важких металів у харчових продуктах та розробкою способів їх елімінації, присвячені роботи багатьох відомих учених та практиків. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. У літературних джерелах практично відсутні відомості про вміст важких металів у сухому молоці. У роботах, присвячених вибору сорбентів для детоксикації вихідної молочної сировини, не завжди враховано їхній вплив на вміст у молоці кальцію, білку, жиру тощо. Постановка завдання. Мета роботи – визначити вміст важких металів у сухому молоці, проаналізувати шляхи їх надходження та на основі отриманих результатів розробити технологічні режими та способи детоксикації важких металів. Виклад основного матеріалу. Наведені результати аналізу вмісту важких металів у сухому молоці. Запропоновані методи зниження концентрації Pb та Cd в молочній сировині з використанням сорбентів. Досліджений вплив сорбентів на якість сировини. Встановлено, що застосування поліфаму не впливає на органолептичні та основні фізико-хімічні показники молока. Визначений ступінь очистки молока-сировини від важких металів. Встановлені оптимальні умови процесу детоксикації поліфамом (температура, час експозиції сорбенту та його концентрація). Висновки відповідно до статті. Проведені дослідження дозволяють використовувати молоко-сировину з підвищеним вмістом важких металів в подальшому виробництві молочних продуктів. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher ЧНТУ en_US
dc.relation.ispartofseries 1;
dc.subject забруднення харчових продуктів en_US
dc.subject важкі метали en_US
dc.subject сорбенти en_US
dc.subject детоксикація en_US
dc.subject вольтамперометричний аналіз en_US
dc.title Використання сорбентів для зниження концентрації важких металів у молочній сировині en_US
dc.type Article en_US


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних розділах

Показати скорочений опис матеріалу