Короткий опис(реферат):
Глутамат натрію – сіль глутамінової кислоти. Широко зустрічається в природних продуктах харчування тваринного і рослинного походження, зокрема в томатах, м’ясі, молоці, грибах, сирі, кукурудзі, бобових, рибі. Глутамат натрію – одна з найпоширеніших харчових добавок (Е621 – таке позначення прийнято для глутамату натрію в системі харчових добавок).
Глутамат присутній в традиційних азіатських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі «умамі», п’ятий смак – «м’ясний», крім солодкого, солоного, кислого і гіркого.
Зазвичай глутамат натрію використовують для посилення смаку та аромату у виробництві сухих супів, бульйонів, продуктів швидкого приготування, чіпсів, крекерів, соусів тощо.
Суть розробки, основні результати:
Сапега, Б. Ю. Вплив глутамату натрію на організм людини / Б. Ю. Сапега ; наук. кер. Н. П. Буяльська // Новітні технології у науковій діяльності і навчальному процесі : зб. тез Всеукр. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів та молодих учених (м. Чернігів, 18-19 берез. 2021 р.) : збірник тез доп. – Чернігів : НУ «Чернігівська політехніка», 2021. – С. 340-341.