Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/10990
Назва: Мудрість віри як цілісність людського буття
Автори: Киселиця, С. В.
Ключові слова: екзистенціал
мудрість
сумнів
Дата публікації: 2015
Видавництво: Київ: «Видавництво «Гілея»
Серія/номер: Гілея: науковий вісник;Вип. 99 (№8)
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено аналізу феномену віри, що розглядається як мудрий, продуктивний вихід за межі проблемної життєвої ситуації і є символом внутрішньої сили, а відчай – замкненість в її межах та символ антропологічної занедбаності. У такому контексті віра виявляється особливою ідеалізуючою діяльністю, що гармонізує наявну, реальну екзистенцію та уявну, ідеальну трансценденцію. У роботі аналізуються онтологічні виміри віри, її кореляція з екзистенціалами відчаю та сумніву. Надія, впевненість з одного боку і розгубленість, страх – з іншого, відображають протилежні світоглядні настанови, що формують оптимістичний та песимістичний способи людського існування. Автором вводиться поняття «віротворення» для означення конструктивної духовної здатності людини. Мудрість віри усвідомлюється як трансцендування за межі теперішнього у неповторне минуле і невизначене прийдешнє через аксіологічне та логічне моделювання цілісного людського буття.
Опис: Киселиця, С. В. Мудрість віри як цілісність людського буття/ С. В. Киселиця // Гілея : науковий вісник. Збірник наукових праць / Гол. ред. В. М. Вашкевич. – Київ : «Видавництво «Гілея», 2015. Випуск 99 (№8). – С. 161-164.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/10990
Розташовується у зібраннях:Киселиця С. В.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Киселица_Мудр_вiри_як_цiл-ст__люд.буття(Гiлея15).docстаття87,5 kBMicrosoft WordПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.