Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/15265
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКравченко, М. Ф.-
dc.contributor.authorКублінська, І. А.-
dc.contributor.authorЛесишина, Ю. О.-
dc.contributor.authorРябошапко, О. Л.-
dc.date.accessioned2015-09-22T12:38:53Z-
dc.date.accessioned2017-10-29T19:47:21Z-
dc.date.available2015-09-22T12:38:53Z-
dc.date.available2017-10-29T19:47:21Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttp://ir.stu.cn.ua/123456789/15265-
dc.descriptionКравченко, М. Ф. P-вітамінна активність грибного порошку шиїтаке / М. Ф. Кравченко, І. А. Кублінська, Ю. О. Лесишина, О. Л. Рябошапко // Технічні науки та технології. – 2017. – № 2 (8). – C. 172-178.en_US
dc.description.abstractАктуальність теми дослідження. Однією з пріоритетних проблем, які стоять перед сучасними закладами ресторанного господарства є створення принципово нових технологій, широкого і комплексного застосування харчових продуктів високої якості, які мають оздоровчий вплив на організм людини. В такому контексті перспективним є використання рослинних інгредієнтів багатих на флавоноїди (вітамін Р), (які мають потужний антиоксидантний вплив на організм людини та тонізуючий ефект на кровоносну систему) для створення оздоровчих харчових продуктів. Постановка проблеми. Для використання грибів шиїтаке у технології оздоровчих харчових продуктів необхідні дослідження, спрямовані на виявлення Р-вітамінної активності вітчизняного порошку грибів шиїтаке. Аналіз останніх досліджень і публікацій. За останні кілька десятиліть проведено понад сотні різних досліджень в Японії, Китаї, США і Сполученому Королівстві Великої Британії щодо харчових та лікувальних властивостей вищих грибів, в тому числі й шиїтаке. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Незважаючи на велику кількість досліджень хімічного складу грибів шиїтаке, а також їх порошків, відсутні дані щодо якісного і кількісного вмісту флавонових речовин в порошках грибів шиїтаке, які вирощуються в Україні. Постановка завдання. В даній роботі описано результати якісного виявлення флавонових речовин у порошку грибів шиїтаке вирощених в Україні. Виклад основного матеріалу. Проведено екстрагування грибного порошку з шиїтаке (Lentinus edodes) з подальшим дослідженням його Р-вітамінної активності. Встановлено, що в складі етанольних екстрактів грибів шиїтаке, культивованих в Україні, містяться фенольні сполуки. Вихід екстрактивних речовин з грибів при застосуванні як екстрагенту 70%-ого водного розчину етанолу в 2 рази вищій, ніж при застосуванні 96%-ого етанолу. 70%-вий етанольний екстракт містить фенольні сполуки подібні за структурою до флавоноїду кверцетину. Висновки. Грибний порошок шиїтаке, вирощений в Україні містить флавонові речовини, подібні до кверцетину, тому володіє Р-вітамінною активністю, що робить його перспективним інгредієнтом для створення нових харчових продуктів оздоровчого призначення.en_US
dc.language.isouken_US
dc.publisherЧернігів: ЧНТУen_US
dc.relation.ispartofseriesТехнічні науки та технології; № 2 (8)-
dc.subjectпорошок шиїтакеen_US
dc.subjectфлавоноїдиen_US
dc.subjectвітамін Рen_US
dc.subjectкверцетинen_US
dc.subjectоздоровчі харчові продуктиen_US
dc.subjectshiitake powderen_US
dc.subjectflavonoidsen_US
dc.subjectvitamin Pen_US
dc.subjectquercetinen_US
dc.subjecthealth improving foodsen_US
dc.subjectпорошок шиитакеen_US
dc.subjectфлавоноидыen_US
dc.subjectвитамин Рen_US
dc.subjectкверцетинen_US
dc.subjectоздоровительные пищевые продуктыen_US
dc.titleP-вітамінна активність грибного порошку шиїтакеen_US
dc.title.alternativeVіtamіn P-activity of shiіtake mushroom powderen_US
dc.title.alternativeР-витаминная активность грибного порошка шиитакеen_US
dc.typeArticleen_US
dc.description.abstractalt1Urgency of the research. One of the priority issues facing the modern institutions of the restaurant business is the creation of fundamentally new technologies, wide and comprehensive application of high quality foods, which have a health improving impact on the human body. In this context, using herbal ingredients which are rich in flavonoids (vitamin P) and have powerful antioxidant effects on the human body and tonic effect on the blood circulatory system is promising for the creation of health improving foodstuffs. Target setting. To use shiitake mushrooms in the health improving food technology, it is necessary to conduct researches aimed at detecting vitamin P activity in the domestic shiitake powder. Actual scientific researches and issues analysis. Over the past few decades more than hundreds various researches regarding food and therapeutic properties of the higher fungi including shiitake mushrooms have been conducted in Japan, China, the United States and the United Kingdom of Great Britain. Uninvestigated parts of general matters defining. In spite of a great number of studies on the chemical composition of shiitake mushrooms and their powders, there is a lack of data on the qualitative and quantitative flavonoid content in the powders produced from the shiitake mushrooms grown in Ukraine. The research objective. The thesis covers the results of the efficient detection of the flavonoid substances in the powders produced from the shiitake mushrooms grown in Ukraine. The statement of basic materials. The extraction of shiitake mushroom powder (Lentinus edodes) and further study on its ability to cause the vitamin P activity have been conducted. The ethanol extracts of shiitake mushrooms cultivated in Ukraine are found to contain phenolic compounds. When 70% aqueous solution of ethanol is used as an extractant, the output of of the extractive substance is twice as much as when 96% ethanol is used. 70% ethanol extract contains phenolic compounds which have the similar structure as flavonoid quercetin Conclusions. The powder of shiitake mushrooms grown in Ukraine contains flavonoid substances, similar to quercetin, so it is capable of the vitamin P activity, which makes it a promising ingredient to create new health improving foodstuffs.en_US
dc.description.abstractalt2Для использования грибов шиитаке в технологии лечебно-оздоровительных продуктов питания необходимы исследования, целью которых будет определение Р-витаминной активности отечественного порошка грибов шиитаке. В работе описаны результаты качественного определения флавоновых веществ в порошке грибов шиитаке, которые выращены в Украине. Грибной порошок шиитаке содержит флавоновые вещества, идентичные кверцетину, поэтому проявляет Р-витаминную активность, что делает его перспективным ингредиентом для создания новых пищевых продуктов лечебно-оздоровительного назначения.en_US
Розташовується у зібраннях:№2 (8)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
279.pdfстаття666,45 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.