Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/15277
Назва: Геоінформаційні технології в задачах моделювання і прогнозування повеней
Інші назви: Gis technologies in problems of modeling and forecasting floods
Геоинформационные технологии в задачах моделирования и прогнозирования наводнений
Автори: Зацерковний, В. І.
Комар, М. В.
Плічко, Л. В.
Кривоберець, С. В.
Ключові слова: геоінформаційні технології
моделювання
прогнозування
повені
ArcGIS
gis technologies
modeling
forecasting
flood
ArcGIS
геоинформационные технологии
моделирование
прогнозирование
наводнения
ArcGIS
Дата публікації: 2017
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: Технічні науки та технології; № 2 (8)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. Активізація в останні роки в Україні екзогенних геологічних процесів в силу різних природних і антропогенних процесів є дійсно загрозою – постає питання прогнозування і моделювання їх виникнення. Постановка проблеми. У житті людства значне місце займають проблеми, зв’язані з подоланням наслідків дії НС, особливо повеней, катастрофічних затоплень і підтоплень територій, які є однією з основних соціально-екологічних проблем. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженнями питань паводків, повеней і пошуку оптимальних методик моделювання рельєфу, подання його структури з іншими географічними елементами та процесами, займались ряд науковців. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. На сьогодення доцільніше витрачати кошти на створення систем моніторингу, прогнозування та профілактичні протиповіневі заходи, ніж на ліквідацію їх наслідків. Мета статті. Є обґрунтування шляхів моделювання і прогнозування розвитку паводків для послаблення їхнього впливу за допомогою геоінформаційних технологій. Виклад основного матеріалу. Для забезпечення умов проживання населення на території, що потерпає від повеней та підвищення рівня її екологічної безпеки необхідно вчасно визначити масштаби впливу затоплення, а найскладнішою проблемою, пов’язаною з вивченням повеней, є прогнозування максимально можливих величин підняття рівня й площі затоплюваних земель. Оскільки можливості ГІС у моделюванні, управлінні і об’єднанні просторової інформації роблять геоінформаційні системи потужним аналітичним інструментом – для побудови моделі затоплення Київської області використовувався програмний продукт ArcGIS. Висновки і пропозиції. Використання ArcGIS в алгоритмах моделей геообробки для розв’язання задач прогнозування затоплень, може використовуватись як швидкодіючий і наочний експрес-аналіз.
Опис: Зацерковний, В. І. Геоінформаційні технології в задачах моделювання і прогнозування повеней / В. І. Зацерковний, М. В. Комар, Л. В. Плічко, С. В. Кривоберець // Технічні науки та технології. – 2017. – № 2 (8). – C. 89-98.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/15277
Розташовується у зібраннях:№2 (8)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
269.pdfстаття2,97 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.