Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/15796
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorМотузка, Ю. М.-
dc.date.accessioned2015-09-22T12:38:53Z-
dc.date.accessioned2018-02-25T01:31:45Z-
dc.date.available2015-09-22T12:38:53Z-
dc.date.available2018-02-25T01:31:45Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.urihttp://ir.stu.cn.ua/123456789/15796-
dc.descriptionМотузка, Ю. М. Жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування / Ю. М. Мотузка // Технічні науки та технології. – 2017. – № 3 (9). – C. 155-162.en_US
dc.description.abstractАктуальність теми дослідження. Ліпіди як інгредієнти у продуктах для ентерального харчування є структурними елементами мембран і модуляторами біохімічних процесів. Вміст жирних кислот у продуктах для ентерального харчування є головною детермінантою типу ліпідів, ліпідний склад яких визначає їх структуру, в’язкість і рецепторні функції. Постановка проблеми. Продукти для ентерального харчування з вмістом ліпідів здійснюють сприятливий вплив на показники імунітету; зменшують імовірність інфекційних ускладнень, підвищують показники доставки кисню до організму. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Багато наукових праць зосереджено на проблематиці впливу жирних кислот на метаболічні процеси організму і рекомендаціях щодо їх вмісту у харчуванні хворих. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Більшість досліджень присвячені вивченню впливу певних жирних кислот на організм хворих та ефективності препаратів для параентерального харчування. Однак майже відсутні дослідження жирнокислотного складу продуктів для ентерального харчування. Метою роботи є дослідження жирнокислотного складу та показників біологічної ефективності ліпідів розроблених продуктів для ентерального харчування. Виклад основного матеріалу. Досліджено жирнокислотний склад продуктів для ентерального харчування, призначених для хворих з певними захворюваннями, у різних товарних формах. У продуктах для ентерального харчування ідентифіковано понад 30 жирних кислот, переважну більшість з яких становлять есенціальні поліненасичені жирні кислоти. Ліпіди продуктів для ентерального харчування характеризуються високими значеннями показників біологічної ефективності. Ця ж тенденція визначена й у сухих сумішах для пудингів та драглеподібних продуктах для ентерального харчування. Висновки. Встановлено, що жирнокислотний склад розроблених продуктів є збалансованим, співвідношення між насиченими, моно- та поліненасиченими жирними кислотами у продуктах відповідає направленості продуктів.en_US
dc.language.isouken_US
dc.publisherЧернігів: ЧНТУen_US
dc.relation.ispartofseriesТехнічні науки та технології; № 3 (9)-
dc.subjectжирнокислотний складen_US
dc.subjectпродукти для ентерального харчуванняen_US
dc.subjectякістьen_US
dc.subjectбіологічна ефективність ліпідівen_US
dc.subjectώ-3 жирні кислотиen_US
dc.subjectfatty acid compositionen_US
dc.subjectproducts for enteral nutritionen_US
dc.subjectqualityen_US
dc.subjectbiological efficiency of lipidsen_US
dc.subjectώ-3 fatty acidsen_US
dc.subjectжирнокислотный составen_US
dc.subjectпродукты для энтерального питанияen_US
dc.subjectкачествоen_US
dc.subjectбиологическая эффективность липидовen_US
dc.subjectώ-3 жирные кислотыen_US
dc.titleЖирнокислотний склад продуктів для ентерального харчуванняen_US
dc.title.alternativeThe fatty acid composition of products for enteral nutritionen_US
dc.title.alternativeЖирнокислотный состав продуктов для энтерального питанияen_US
dc.typeArticleen_US
dc.description.abstractalt1Importance of the research. Lipids as ingredients in products for enteral nutrition are structural components of membranes and modulators of biochemical processes. The content of fatty acids in products for enteral nutrition is a key determinant of the lipid type which lipid composition determines their structure, viscosity and receptor functions. Target setting. Products for enteral nutrition containing lipids have favourable influence on the immunity characteristics; they reduce the probability of infections and increase the level of oxygen delivery to the body. Actual scientific research and issues analysis. Many scientific works are focused on problems related with the influence of fatty acids on metabolic processes in the body and recommendations on their contents in the nutrition of ill persons. Uninvestigated parts of general matters defining. Most part of research is devoted to the influence of fatty acids on the body of ill persons and the efficiency of medicines for parenteral nutrition. Yet, research of fatty acid composition for enteral nutrition can hardly be found. The research objective. The objective is to investigate the fatty and acid composition and characteristics of biological efficiency of lipids in developed products for enteral nutrition. The statement of basic materials. The fatty acid composition of products for enteral nutrition, meant for persons with different types of illness, in various commodity forms, is investigated. More than 30 fatty acids are identified in the products for enteral nutrition, most part of which are essential polyunsaturated fatty acids. The lipids of products for enteral nutrition are characterized by high biological efficiency. The same tendency is found for dry mixtures for puddings for enteral nutrition. Conclusions. It is found that the fatty and acid composition of developed products is balanced, and the ratio of saturated acids, mono-saturated acids and polyunsaturated fatty acids in the products conforms their purpose.en_US
dc.description.abstractalt2Липиды в качестве ингредиентов в продуктах для энтерального питания являются структурными элементами мембран и модуляторами биохимических процессов. Содержание жирных кислот в продуктах для энтерального питания является главной детерминантой типа липидов, липидный состав которых определяет их структуру, вязкость и рецепторные функции. Продукты для энтерального питания с содержанием липидов осуществляют благоприятное воздействие на показатели иммунитета, уменьшают вероятность инфекционных осложнений, повышают показатели доставки кислорода в организм. В работе представлены результаты исследований жирнокислотного состава продуктов для энтерального питания.en_US
Розташовується у зібраннях:№3 (9)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
305.pdfстаття373,87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.