Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/15809
Назва: Основи використання поверхневих фізико-хімічних процесів для прецизійного зварювання тиском
Інші назви: Basic usage of surface physical-chemical processes for precision pressure welding
Основы использования поверхностных физико-химических процессов для прецизионной сварки давлением
Автори: Фальченко, Ю. В.
Новомлинець, О. О.
Петрушинець, Л. В.
Нагорна, І. В.
Ключові слова: дифузійне зварювання у вакуумі
поверхневі фізико-хімічні процеси
сублімовані прошарки
прецизійні нероз’ємні з’єднання
vacuum diffusion welding
surface physical-chemical processes
sublimated layers
precision welded joints
диффузионная сварка в вакууме
поверхностные физико-химические процессы
сублимированные прослойки
прецизионные неразъемные соединения
Дата публікації: 2017
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: Технічні науки та технології; № 4 (10)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. Використання поверхневих фізико-хімічних процесів є перспективним засобом активації для прецизійного з'єднання металевих матеріалів. Постановка проблеми. Сучасна теорія твердофазного з’єднання стосовно використання поверхневих процесів не може повною мірою визначати безпосередні критерії технології зварювання з мінімальним рівнем пластичної деформації. Аналіз останніх досліджень і публікацій. При зварюванні у твердій фазі різних металів і сплавів використання попереднього підігріву деталей, що зварюються, у розведеному стані, може прискорити процес відновлення оксидних плівок та сублімації одного з матеріалів з наступною конденсацією на поверхню іншого. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Застосування сублімованих прошарків при зварюванні різнорідних матеріалів дозволяє отримати міцність на 15...20 % більше міцності з'єднань, зварених безпосередньо напряму. Однак у роботах не досліджено можливість використання таких прошарків для прецизійного зварювання тиском. Постановка завдання. Дослідження впливу поверхневих фізико-хімічних процесів (самоочищення від оксидних плівок, сублімація та конденсація) на здатність до прецизійного зварювання тиском у вакуумі різнорідних металів. Викладення основного матеріалу. Досліджено здатність до прецизійного зварювання тиском міді з молібденом та хромом через мідний сублімований прошарок та міді з титаном через сублімований прошарок з титану. Висновки. Встановлено, що деформація основних матеріалів при зварюванні не перевищує 1 %, а міцність зварних з’єднань міді з молібденом та хромом становить 85…90 % від міцності основного матеріалу (міді), міцність з’єднань міді з титаном – 73…77 % міцності міді. Запропоновано новий спосіб дифузійного зварювання у вакуумі через тонкі сублімовані активні прошарки. Розроблено новий технологічний процес ДЗВ міді з тугоплавкими металами та титаном з використанням спеціалізованої оснастки, яка дозволяє здійснювати дифузійне зварювання через сублімовані прошарки за один цикл в одній робочій камері. Запропоновано модель формування нероз’ємних з’єднань при зварюванні тиском у твердій фазі з використанням поверхневих фізико-хімічних процесів.
Опис: Фальченко, Ю. В. Основи використання поверхневих фізико-хімічних процесів для прецизійного зварювання тиском / Ю. В. Фальченко, О. О. Новомлинець, Л. В. Петрушинець, І. В. Нагорна // Технічні науки та технології. – 2017. – № 4 (10). – C. 54-66.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/15809
Розташовується у зібраннях:Нагорна (Завальна) І. В.: наукові статті
Новомлинець О. О.: наукові статті
№4 (10)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
345.pdfстаття1,44 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.