Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/15823
Назва: Моделювання кінетики процесу видалення сполук заліза в біореакторі
Інші назви: Modelling the kinetics of ferrum compouunds removal in a bioreactor
Моделирование кинетики процесса удаления соединений железа в биореакторе
Автори: Квартенко, О. М.
Присяжнюк, І. М.
Ключові слова: залізобактерії
кінетика
конвективний перенос
сполуки заліза
структури біомінералів
іron bacteria
kinetics
convective transport
iron compounds
matrix structures of biominerales
железобактерии
кинетика
конвективный перенос
соединения железа
структуры биоминералов
Дата публікації: 2017
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: Технічні науки та технології; № 4 (10)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. Проведений аналіз сучасних технологій очищення підземних вод показав, що одним із перспективних методів є метод біохімічного знезалізнення за допомогою залізобактерій. Постановка проблеми. У зв’язку із застосуванням технології біохімічного знезалізнення підземних вод на станціях, які будуються, а також його впровадженням при реконструкції діючих станцій, постало питання щодо подальшого розвитку моделювання кінетики процесу видалення сполук заліза в біореакторах. Аналіз останніх досліджень та публікацій. Існуючі математичні моделі видалення сполук заліза в основному описують фізико-хімічні процеси знезалізнення підземних вод за методом спрощеної аерації – фільтрування. Вирі­шенню цієї проблеми присвячені роботи закордонних та вітчизняних учених. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Моделювання кінетики процесу біохімічного вилучення сполук заліза в біореакторі за допомогою залізобактерій. Виклад основного матеріалу. Внаслідок всебічного вивчення процесу біохімічного окиснення сполук заліза за допомогою залізобактерій була запропонована кінетична модель, компонентами якої були концентрації заліза, додаткового неорганічного вуглецю у вихідній воді, а також концентрації утворених біомінералів. Крім того, враховувалися середні величини біомаси мікроорганізмів як в одиниці об’єму вихідної води, так й іммобілізованої в контактному завантаженні біореактора. На відміну від існуючих кінетичних моделей було враховано вплив залізобактерій, які знаходяться у вихідній воді, на динаміку їх розвитку в контактному завантаженні біореактора. Висновки. Запропонована біохімічна модель описує кінетичні процеси очищення води від сполук заліза залежно від зміни чисельності залізобактерій, які проходять через біореактор, а також тих, які закріплені на поверхні контактного завантаження та створених ними структурах. Комп’ютерна реалізація моделі дозволить прогнозувати зміну ефективності очищення залежно від концентрації іонів Fe2+, вмісту залізобактерій, присутності додаткового джерела вуглецю, швидкості фільтрування, а також враховувати зміну показників якості вихідної води.
Опис: Квартенко, О. М. Моделювання кінетики процесу видалення сполук заліза в біореакторі / О. М. Квартенко, І. М. Присяжнюк // Технічні науки та технології. – 2017. – № 4 (10). – C. 247-254.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/15823
Розташовується у зібраннях:№4 (10)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
367.pdfстаття394,12 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.