Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/15828
Назва: Особливості з'єднання композиційних матеріалів у вузлах машин та будівельних конструкцій
Інші назви: Features of connection of compozite materials in machine units and building structures
Особенности соединения композиционных материалов в узлах машин и строительных конструкций
Автори: Болотов, Г. П.
Болотов, М. Г.
Ключові слова: волокнисті композиційні матеріали
полімерна матриця
способи з'єднання
галузь застосування
fibrous composite materials
polymer matrix
ways to connect
field of application
волокнистые композиционные материалы
полимерная матрица
способы соединения
область применения
Дата публікації: 2017
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: Технічні науки та технології; № 4 (10)
Короткий огляд (реферат): Вступ. Композиційні матеріали (КМ) володіють комплексом властивостей, що відрізняють їх від традиційних конструкційних матеріалів (металів і сплавів), і в сукупності відкривають широкі можливості, як для вдосконалення існуючих конструкцій самого різного призначення, так і для розробки нових конструкцій. Постановка поблеми. Процес виготовлення конструкцій із застосуванням композитів складається з операцій з'єднання різних елементів у вузли та агрегати. Конструктивне оформлення з'єднань композитних елементів характеризується значною різноманітністю. Кожне з'єднання володіє перевагами та недоліками і їх вибір залежить від характеру і величини навантажень, розмірів деталей, фізико-механічних властивостей матеріалів, умов експлуатації, вартості. Звідси виникають технологічні проблеми при з'єднанні деталей з КМ, пов'язані, в першу чергу, із вибором оптимального способу з'єднання. Мета роботи. Метою роботи є аналіз особливостей основних способів з'єднання волокнистих композиційних матеріалів на полімерній основі та визначення галузей їх застосування для створення конструкцій. Викладення основного матеріалу. Композиційні матеріали, у більшості, володіють незначними деформаціями руйнування, тому навіть їх несуттєве подовження може призвести до локального руйнування композита вже в процесі затягування різьбових з'єднань або клепки при механічному з'єднанні. Шаруватість структури композитів призводить до перевантаження шарів КМ, що прилягають до клейового прошарку, і може викликати їх відрив або розшарування при адгезійних способах з'єднання. Ці особливості слід враховувати при виборі виду з'єднань та оцінці їх міцності. Механічні способи з'єднання доцільно застосовувати при наявності значних розшаровуючих напружень, коли необхідні особливі критерії надійності і у випадку обов'язкового періодичного розбирання конструкції, при цьому слід враховувати вплив появи у з'єднанні концентраторів напружень. Адгезійні (клеєні) з'єднання забезпечують суттєве зниження концентрації напружень, що дозволяє підвищити межу міцності в умовах дії як статичних, так і динамічних навантажень, із одночасним зниженням маси конструкції і вартості вузлів з композиційних матеріалів. Висновки. Вибір та застосування виду з'єднання композиційних матеріалів залежить від типу навантажень (статичні або втомні), надійності, легкості у виробництві, вартості та від спеціальних умов (необхідності отримання розбірних , розсувних або інших видів з'єднань).
Опис: Болотов, Г. П. Особливості з'єднання композиційних матеріалів у вузлах машин та будівельних конструкцій / Г. П. Болотов, М. Г. Болотов // Технічні науки та технології. – 2017. – № 4 (10). – C. 77-85.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/15828
Розташовується у зібраннях:Болотов М. Г.: наукові статті
Болотов Г. П.: наукові статті
№4 (10)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
347.pdfстаття3,91 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.