Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://ir.stu.cn.ua/123456789/15831
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Мотузка, Ю. М. | - |
dc.contributor.author | Романенко, О. В. | - |
dc.contributor.author | Казаченко, С. В. | - |
dc.date.accessioned | 2015-09-22T12:38:53Z | - |
dc.date.accessioned | 2018-02-25T12:57:52Z | - |
dc.date.available | 2015-09-22T12:38:53Z | - |
dc.date.available | 2018-02-25T12:57:52Z | - |
dc.date.issued | 2017 | - |
dc.identifier.uri | http://ir.stu.cn.ua/123456789/15831 | - |
dc.description | Мотузка, Ю. М. Розчинність продуктів для ентерального харчування / Ю. М. Мотузка, О. В. Романенко, С. В. Казаченко // Технічні науки та технології. – 2017. – № 4 (10). – C. 203-209. | en_US |
dc.description.abstract | ктуальність теми дослідження. Важливою умовою формування та підтримки здоров’я людини є забезпечення організму повноцінним харчуванням. Особливої важливості ця проблема набуває при лікуванні людей із певними захворюваннями та травмами, що супроводжуються метаболічними змінами. Постановка проблеми. Для розроблення практичних рекомендацій щодо споживання продуктів для ентерального харчування та обґрунтування оптимальних умов їх зберігання доцільним є дослідження показників їх розчинності. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженням проблеми створення продуктів для ентерального харчування присвячено роботи науковців Т. Попової, Т. Ш. Тамазашвілі, І. Лейдермана, D. Heyland, A. Griffiths, Р. Grasdalen та ін. Виділення не вирішених раніше частин загальної проблеми. Значна кількість іноземних та вітчизняних праць присвячені дослідженням розчинності сухих молочних продуктів та продуктів з комбінованим складом. Однак майже відсутні наукові дослідження показників розчинності та мікроструктури продуктів для ентерального харчування, що, враховуючи багатокомпонентнісь їх складу та способи споживання, є досить важливим. Постановка завдання. Метою роботи є дослідження показників розчинності продуктів для ентерального харчування з метою розроблення рекомендацій для їх раціонального споживання. Виклад основного матеріалу. Враховуючи багатокомпонентність складу розроблених продуктів, необхідним є дослідження їх здатності до розчинення. Відзначено візуалізацію різних за розмірами частинок, які представлені складовими компонентами продуктів (білком молочної сироватки, амінокислотами, вуглеводами, жировою складовою, вітамінними та мінеральними комплексами тощо). За результатами проведеного дослідження визначено, що найбільшими за середніми розмірами частинок досліджуваних продуктів є фракції: від 51 до 90 мкм, від 91 до 110 мкм та від 111…130 мкм, а у контрольних зразках переважають фракції з більшим розміром частинок (від 130 до 350 мкм). Встановлено, що фракції розміром до 29 мкм наявні лише у продуктах «Vitalprod-Renal» (1,7 %) та «Vitalprod-Diabet» (10,5 %). У процесі проведення досліджень розчинності продуктів встановлено, що найбільше значення показника відносної швидкості розчинення при температурі води 50…60 ºС, мають досліджувані продукти «Vitalprod-Combi», «Vitalprod-Diabet», «Vitalprod-Renal», дещо нижчий показник швидкості розчинення у продукті “Vitalprod-Forte” – 86 %. Індекс розчинності досліджуваних зразків продуктів коливається від 0,08 см3 до 0,17 см3 сирого осаду в контрольному зразку 2. Висновки. Таким чином, встановлені раціональні параметри розчинення продуктів для ентерального харчування: температура – 15…60 ºС для відновлення підготовленою питною водою у співвідношенні «продукт–вода» 1:4. | en_US |
dc.language.iso | uk | en_US |
dc.publisher | Чернігів: ЧНТУ | en_US |
dc.relation.ispartofseries | Технічні науки та технології; № 4 (10) | - |
dc.subject | продукти для ентерального харчування | en_US |
dc.subject | розчинність | en_US |
dc.subject | індекс розчинності | en_US |
dc.subject | мікроструктура | en_US |
dc.subject | вологість | en_US |
dc.subject | фракція | en_US |
dc.subject | швидкість розчинення | en_US |
dc.subject | products for enteral nutrition | en_US |
dc.subject | solubility | en_US |
dc.subject | solubility index | en_US |
dc.subject | microstructure | en_US |
dc.subject | dissolution rate | en_US |
dc.subject | продукты для энтерального питания | en_US |
dc.subject | растворимость | en_US |
dc.subject | индекс растворимости | en_US |
dc.subject | микроструктура | en_US |
dc.subject | влажность | en_US |
dc.subject | фракция | en_US |
dc.subject | скорость растворения | en_US |
dc.title | Розчинність продуктів для ентерального харчування | en_US |
dc.title.alternative | The solubility of products for enteral nutrition | en_US |
dc.title.alternative | Растворимость продуктов для энтерального питания | en_US |
dc.type | Article | en_US |
dc.description.abstractalt1 | Urgency of the research. An important condition for the formation and maintenance of human health is the provision of the body with a complicated nutrition. Especially important this problem is in the process of people with certain diseases and injuries, accompanied by metabolic changes treatment. Target setting. It‘s advisable to study solubility indexes of products for enteral nutrition for the development of practical recommendations for the consumption of foods and substantiation of optimal conditions for their storage. Actual scientific researches and issues analysis. The research of the problems of creating products for enteral nutrition is devoted to the work of scientists T. Popova, Tamazashvili T.Sh., I.Ledermerman, D. Heyland, A.Griffiths, Grasdalen R. et al. Uninvestigated parts of general matters defining. A significant number of foreign and domestic works are devoted to studies on the solubility of dry dairy products and products with combined composition. However, there are almost no scientific studies of the solubility and microstructure of enteral nutrition products, which, given the multicomponent composition and consumption patterns, are very important. The research objective. The aim of work is the research of products for enteral nutrition solubility in order to develop recommendations for their rational consumption. The statement of basic materials. Taking into account the multicomponent composition of developed products, it is necessary to study their dissolving ability. The visualization of different particle sizes, which is represented by the constituent components of the product (protein of whey, amino acids, carbohydrates, fatty component, vitamin and mineral complexes, etc.), is noted. According to the results of the study, it was determined that the largest particle size of studied products is the fractions: from 51 to 90 μm, from 91 to 110 μm and from 111 to 130 μm, and in the control samples fractions the particles size is from 130 to 350 μm. It has been researched that fractions up to 29 μm are available only in the "Vitalprod-Renal" (1.7 %) and "Vitalprod-Diabet" (10.5 %). It was found that for the studied products “Vitalprod-Combi”, “Vitalprod-Diabet”, “Vitalprod-Renal” the greatest value of relative dissolution rate indicator is at 50-60 °C water temperature. A slightly lower (86 %) the dissolution rate is for the product “Vitalprod-Forte”. The solubility index of the studied product samples varies from 0.08 cm3 to 0.17 cm3 of the crude precipitate. Conclusions. Thus, rational parameters of dissolution of products for enteral nutrition are established: the temperature of prepared drinking water should be 15-60 °C, “product-water” ratio – 1:4. | en_US |
dc.description.abstractalt2 | Для разработки практических рекомендаций по потреблению продуктов для энтерального питания и обоснования оптимальных условий их хранения целесообразно исследовать показатели их растворимости. Установлено, что частицы компонентов, входящих в состав продуктов, компактно размещаются друг относительно друга, что уменьшает потребность в таре при их транспортировке и хранении. Установлены рациональные параметры растворения продуктов для энтерального питания: температура - 15-60 °С для восстановления подготовленной питьевой водой в соотношении «продукт-вода» 1:4. В дальнейшем актуальным является проведение физико-химических, структурно-механических исследований качества продуктов для энтерального питания в готовом к употреблению виде. | en_US |
Розташовується у зібраннях: | №4 (10) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
361.pdf | стаття | 1,07 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.