Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/17973
Назва: Удосконалення системи державного регулювання природоохоронної діяльності в Україні
Інші назви: Improvement of the system of state regulation of nature conservation activity in Ukraine
Автори: Олійченко, І. М.
Ключові слова: управління в галузі охорони навколишнього природного середовища
екологічний розвиток
екологічна безпека
екологічне виховання
природно-заповідний фонд
забруднюючі речовини
програмноцільовий метод
система моніторингу за станом навколишнього середовища
management in the field of environmental protection
ecological state
ecological safety
ecological development
ecological education
natural reserve fund
pollutants
program-target method
monitoring system for the environment
Дата публікації: 2018
Видавництво: ЧНТУ
Серія/номер: 2;
Короткий огляд (реферат): В статті проведено дослідження функціонування та розвитку системи державного регулювання природоохоронної діяльності в Україні. Досліджено нормативно-правове забезпечення, яке регулює відносини в галузі охорони і використання територій, об'єктів природно-заповідного фонду, відтворення природних комплексів. Досліджено основні причини екологічних проблем в Україні, серед яких найвагоміший вплив мають: забруднюючі речовини, які викидаються в атмосферу; забруднення поверхневих і підземних вод та їх джерел; проблеми земельних відносин та лісозабезпечення; виклики щодо техногенних надзвичайних ситуацій на різних рівнях. Серед екологічних проблем значну вагу має проблема використання побутових відходів. Проведено аналіз стану державного управління природно-заповідним фондом України та можливості використання програмно-цільового методу у територіальному плануванні для вирішення конкретних регіональних проблем природоохоронного сектора економіки. Досліджено екологічні та природні проблеми Чернігівської області на основі даних системи моніторингу за станом навколишнього середовища, яка дозволила накопичити певний досвід і значний обсяг інформації як щодо стану навколишнього природного середовища так і щодо джерел забруднення. Запропоновано основні напрямки вдосконалення еколого-економічних відносин в Україні, та пропозиції щодо науково-методичної, аналітичної, інформаційної та консультативної підтримки. Пропонується: підвищити відповідальність органів місцевого самоврядування у вирішенні екологічних проблем; покращити управління інноваційними процесами, поширювати стандарти екологічного менеджменту; забезпечити розподіл відповідальності місцевих органів влади. До числа пріоритетних завдань також запропоновано віднести: оптимізацію системи накопичення, транспортування, зберігання, утилізації відходів; зменшення забруднення атмосферного повітря; поліпшення техногенного та екологічного стану території; збільшення кількості зелених насаджень; підвищення рівня екологічної освіти та виховання.
Опис: Олійченко, І. М. Удосконалення системи державного регулювання природоохоронної діяльності в Україні / І. М. Олійченко // Публічне адміністрування. - 2018. - №2. - С. 7-15.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/17973
Розташовується у зібраннях:Олійченко І. М.: наукові статті
Публічне адміністрування: наукові дослідження та розвиток. – 2018. – №2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
1.pdfстаття570,44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.