Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/18697
Назва: Дифузійне зварювання інтерметаліду tial з конструкційними сплавами через наношаруваті фольги
Інші назви: Diffusion welding of tial intermetallic with structural alloys through nanolayered foils
Автори: Фальченко, Ю. В.
Петрушинець, Л. В.
Новомлинець, О. О.
Ключові слова: дифузійне зварювання у вакуумі
мікроструктура
TiAl
ВТ8
ЕІ437Б
наношаруваті фольги
vacuum diffusion welding
microstructure
TiAl
VT8
EI437B
nanolayered foils
Дата публікації: 2019
Видавництво: Чернігів : ЧНТУ
Серія/номер: 3;
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. З розвитком аерокосмічних технологій і появою нових жароміцних сплавів виникає необхідність в їх зварюванні в однорідному та різнорідному поєднанні. До таких пар можна віднести з’єднання інтерметалідних сплавів TiAl з конструкційними сплавами на основі титану чи нікелю. Постановка проблеми. Дифузійне зварювання є перспективним методом з’єднання сплавів на основі TiAl з жароміцними сплавами. Утворення з’єднання може супроводжуватися формуванням крихких фаз. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Для утворення бездефектних з’єднань необхідно застосовувати проміжні прошарки. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Для зменшення хімічної неоднорідності у стику перспективно є застосування наношаруватих фольг. Постановка завдання. Метою роботи є дослідження особливостей формування з’єднань алюмініду титану зі сплавами на нікелевій і титановій основі при застосуванні наношаруватих фольг. Виклад основного матеріалу. Досліджено вплив наношаруватих фольг на структуру й мікротвердість зварних з'єднань, які формуються у процесі дифузійного зварювання. Висновки відповідно до статті. При дифузійному зварюванні сплавів TiAl з BT8 зона з’єднання характеризується значним концентраційним градієнтом у розподілі Ti і Al між TiAl і BT8. При застосуванні наношаруватих фольг Al/Ti хімічний склад у зоні з’єднання вирівнюється та утворюються загальні зерна на колишній границі контакту. При дифузійному зварюванні сплавів TiAl з ЕІ437Б без прошарків у зоні з’єднання з боку нікелевого сплаву спостерігається істотне підвищення мікротвердості до 14,01 ГПа, що може бути результатом формування крихких інтерметалідних фаз на основі системи Ni-Al-Ti. Застосування наношаруватої фольги Ni-Al/Ni-Ni забезпечує утворення бездефектних з’єднань, сприяє формуванню дифузійної зони з монотонним характером розподілу легуючих елементів і зниженими значеннями мікротвердості.
Опис: Фальченко, Ю. В. Дифузійне зварювання інтерметаліду TiAl з конструкційними сплавами через наношаруваті фольги / Ю. В. Фальченко, Л. В. Петрушинець, О. О. Новомлинець // Технічні науки та технології. - 2019. - № 3 (17). - С. 27-36.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/18697
Розташовується у зібраннях:Новомлинець О. О.: наукові статті
Технічні науки та технології. – 2019. – №3 (17)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
622.pdfСтаття914,51 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.