Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/19210
Назва: Насильство як соціальний феномен: соціально-психологічні причини та етико-моральні засади протидії
Автори: Шакун, Н. В.
Кальницька, К. О.
Ключові слова: насильство
агресивна поведінка
плеонексія
адіафоризація
гібридизація
організаційна девіантність
насильство в сім’ї
мораль
гуманізм
етика ненасильства
Дата публікації: 2017
Серія/номер: ;Вип. 6 (20)
Короткий огляд (реферат): Презентується теоретичний огляд феномену насильства, який актуально постає в сучасному світі у різних сферах життєдіяльності окремої особистості і на рівні функціонування всього людства. Наголошується, що детермінанти насильства лежать як у соціальній, так і в індивідуальній площині. Акцентовано сучасні тенденції трансформації соціального життя: глобалізацію, суспільну атомізацію, фрагментацію, дегуманізацію. Обґрунтовано причини зростання напруженості в соціальному середовищі, які проявляються у феномені нескінченності зростаючих бажань новочасної людини (плеонексія) та її здатності не реагувати на те, що відбувається у світі, або реагувати так, немовби її це не стосується (адіафоризація). Зауважено, що предметом соціально-психологічного аналізу в науковому дискурсі є найбільш поширені прояви насильства в суспільстві, зокрема феномен організаційної девіантності, насильство в сім’ї, агресивна поведінка як наслідок споглядання насильства в медіапросторі. Обстоюється думка, що неодмінною умовою запобігання насильству у всіх його видах і формах як на рівні суспільства і державних інститутів, так і на рівні індивідуальної свідомості є етика і практика ненасильства, спрямовані на “новий” гуманізм, що спирається на свободу особистості та ненасильницький активізм.
Опис: Шакун, Н. В. Насильство як соціальний феномен: соціально-психологічні причини та етико-моральні засади протидії / Н. В. Шакун, К. О. Кальницька // Проблеми політичної психології. – 2017. – Вип. 6 (20). – C. 19-32.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/19210
Розташовується у зібраннях:Шакун Н. В.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Насильство як соціальний феномен.pdf239,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.