Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/19808
Назва: Договірне регулювання авторських та суміжних відносин
Автори: Кочина, О. С.
Ключові слова: авторський договір
договір про передачу майнових прав
договір про створення на замовлення
договорів про передачу суміжних прав
форма договору
Дата публікації: 2020
Видавництво: Дніпро
Серія/номер: ;№ 2
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню основних видів договорів у сфері авторського права та суміжних прав. Звертається увага на те, що договори, пов’язані зі створенням і використанням інтелектуальних творів, становлять окрему групу цивільно-правових договорів. Тобто, укладаючи договір, спрямований на регулювання авторських і суміжних прав, сторони мають дотримуватися загальних положень ЦК у частині правового регулювання правочинів, зобов’язального, договірного права тощо. Встановлено, що найбільш поширеними договорами у сфері авторського права та суміжних прав є ті, що спрямовані на передачу майнових прав. У свою чергу, основними видами авторських договорів є договір замовлення (на створення об’єктів авторського права) та про передачу права на використання твору. Досліджуючи форму договору, автор з метою захисту особистих немайнових і майнових прав суб’єктів авторського права та суміжних прав пропонує ч. 6 ст. 33 Закону України «Про авторське право та суміжні права» доповнити наступним: «Договір замовлення укладається в письмовій формі». Оскільки договори про створення за замовленням і використання об’єкта суміжних прав не знайшли свого правового регулювання, норми до цих договорів мають застосовуватися за принципом аналогії права, тобто будуть мати силу норми, що регулюють договори авторського замовлення, якщо вони не суперечать юридичній природі відносин і сутності об’єкта, що створюється. Звертається увага на важливість розмежування авторських договорів про передачу виключних прав та авторських договорів про передачу невиключних прав. Адже автор має чітко усвідомлювати, що укладаючи договір, за умовами якого він передає набувачеві свої виключні майнові права на твір, останній отримує право здійснювати усі можливі дії щодо використання твору у будьякій формі та спосіб, що передбачені законодавством, у т. ч. надавати дозвіл на його використання третім особам без додаткового погодження з автором. У свою чергу, на строк дії договору за автором залишаються лише особисті немайнові права на твір, і без попередньої згоди набувача він не зможе передавати третім особам права, визначені укладеним договором.
Опис: Кочина, О. С. Договірне регулювання авторських та суміжних відносин / О. С. Кочина // Право і суспільство. - Дніпро, 2020. - № 2. - С. 177-182.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/19808
Розташовується у зібраннях:Кочина О. С.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2020 дог.pdf281,45 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.