Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/19875
Назва: Плівки медичного призначення на основі полісахаридів
Інші назви: Medical purpose films based on polysaccharides
Автори: Іщенко, О. В.
Ключові слова: полісахариди
крохмаль
полівініловий спирт
молочна кислота
хітозан
медичні плівки
polysaccharides
starch
polyvinyl alcohol
lactic acid
chitosan
medical films
Дата публікації: 2020
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: 1;(19)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження визначається необхідністю розробки сучасної вітчизняної технології створення біоактивних полімерних матеріалів для трансдермальних систем та надання їм комплексу властивостей, зокрема знеболювальних та антимікробних. Дослідження набувають актуальності також з урахуванням того, що склади плівок на основі полісахаридів мають певні переваги. Також доступна вітчизняна первинна сировина для їх одержання. Постановка проблеми. Встановити можливість та особливості одержання плівок медичного призначення на основі хітозану та крохмалю. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті останні публікації у відкритому доступі стосовно полімерних матеріалів, які використовують для одержання сучасних лікарських засобів, таких як плівки, губки, гелі з антисептичними та фунгіцидними властивостями. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Технології одержання плівки на основі композиції хітозану та крохмалю з покращеними фізико-механічними властивостями. Постановка завдання. Розробити технологію та композиції для одержання плівок на основі полісахаридів, а саме: хітозану, розчиненого в 5 %-вій молочній кислоті, та крохмалю з різними масовими частками, дослідити одержані плівки, встановити придатність цих матеріалів для застосування як плівок медичного призначення. Виклад основного матеріалу. Встановлено, що полімерна композиція на основі хітозану та крохмалю, за другим способом підготовки, мають покращені фізико-механічні властивості, розривна напруга зростає з 0,38 до 1,64 МПа. Встановлено, що процес термостабілізації та збільшення вмісту крохмалю впливають на сорбційні властивості плівок, які поступово зменшуються від 300 до 110 %, і це дає можливість регулювати кінетику вивільнення. Висновки відповідно до статті. У результаті проведених досліджень встановлено, що запропонована технологія та рецептурний склад плівок на основі полісахаридів може бути застосовано для одержання плівок медичного призначення. Процесом термостабілізації та вмістом крохмалю можна регулювати сорбційні властивості плівок і це вливає на кінетику вивільнення лікарського препарату.
Опис: Іщенко, О. В. Плівки медичного призначення на основі полісахаридів /О. В. Іщенко // Технічні науки та технології. - 2020. - № 1 (19). - С. 257-263.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/19875
Розташовується у зібраннях:Технічні науки та технології. – 2020. – №1 (19)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Іщенко.pdfСтаття686,69 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.