Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/19904
Назва: Моделювання та дослідження динамічних параметрів мальтійських механізмів технологічних машин
Інші назви: Modeling and research of dynamic parameters of malthian mechanisms of technological machines
Автори: Литвин, О. В.
Гаврушкевич, А. Ю.
Алексик, Д. І.
Ключові слова: математична модель
кінематичні характеристики
процес повороту
навантаження
динамічні навантаження
механізми періодичного повороту
надійність
довговічність
mathematical model
kinematic characteristics
the process of turning
load
dynamic loads
mechanisms of periodic rotation
reliability
durability
Дата публікації: 2020
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: 2;(20)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. У сучасних поліграфічних машинах та технологічному обладнанні машинобудування широко використовуються механізми періодичного повороту, зокрема мальтійські, для автоматизації різних технологічних процесів. На показники продуктивності і якості процесів впливають особливості динамічних характеристик зазначених механізмів, тому тема дослідження є прикладною та актуальною. Розглядається математична модель та результати дослідження динамічних та силових параметрів мальтійських механізмів технологічних машин. Постановка проблеми. Підвищення швидкодії механізму повороту обмежує значне зростання динамічних навантажень у його ланках. Це приводить до збільшення максимального значення крутного моменту на приводі, на ведучому валу в першій половині повороту. У процесі конструювання машин розробнику доводиться балансувати між продуктивністю і надійністю технічних систем. Розв´язок цієї проблеми неможливий без застосування методів математичного моделювання. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Були розглянуті наукові публікації вітчизняних і закордонних авторів та методики автоматизованого проєктування вищевказаних механізмів. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Немає надійних методик моделювання та дослідження динамічних параметрів мальтійських механізмів. Постановка завдання. Мета – розробити математичну модель для дослідження коливальних процесів робочого органу з мальтійським механізмом повороту та з її допомогою дослідити динамічні та силові параметри та конкретизувати елементи конструкції. Виклад основного матеріалу. Розглянуто методи дослідження механізмів повороту: інформаційні, аналітичні, моделювання. Отримано аналітичні залежності для визначення передатних функцій мальтійських механізмів із круговими пазами хреста. Вибрано раціональну конструкцію механізму і його параметрів. Розроблено алгоритми і програми для моделювання в середовищі MatLAB. Висновки відповідно до статті. У результаті математичного моделювання процесу повороту отримані графіки зміни моментів сил пружності при обертанні мальтійського механізму з прямими пазами та пазами у вигляді дуги кола, що дозволить внести зміни до геометричних параметрів ланок зазначених механізмів.
Опис: Литвин, О. В. Моделювання та дослідження динамічних параметрів мальтійських механізмів технологічних машин / О. В. Литвин, А. Ю. Гаврушкевич, Д. І. Алексик // Технічні науки та технології. - 2020. - № 2 (20). - С. 53-61.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/19904
Розташовується у зібраннях:Технічні науки та технології. – 2020. – №2 (20)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Литвин.pdfСтаття1,02 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.