Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/21093
Назва: Соціальний вимір гендерних стратегій освітнього простору
Інші назви: Social dimension of educational space gender strategies
Автори: Герасимова, Е. М.
Крилова, С. А.
Ключові слова: освіта
соціальний простір
чоловіче і жіноче начало
гендерна рівність
стратегії освітнього простору
education
social space
masculine and feminine origin
gender equality
strategies of educational space
Дата публікації: 2019
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: 2;(14)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. Для сучасного українського суспільства особливої актуальності набуває проблематика глибинного осмислення концепту гендерної рівності. Такий інтерес зумовлено присутністю у сучасному освітньому процесі чоловіків і жінок як у сфері спілкування викладачів, так і на рівні взаємодії студентів або учнів. Постановка проблеми. Сьогодні ми констатуємо появу нової якості стосунків між чоловіком та жінкою, які породжують неординарні ситуації у процесі постійної як професійної взаємодії, так і в побуті. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Започатковується розгляд теоретико-методологічних засад сучасного освітнього простору, у тому числі дослідження гендерних ресурсних можливостей в роботах таких українських філософів як Л. Гармаш, Н. Доній, О. Зайченко, В. Калуга, О. Рубан, Т. Троїцька, Ф. Фомін тощо. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Використовуючи патріархальний, феміністичний та андрогін-аналітичні підходи авторами було запропоновано проаналізувати взаємодію та конструктивні можливості застосування таких гендерних стратегій у сучасному освітньому просторі, як маскулінно-субординативна, фемінно-координативна та андрогінно-цілісна або гуманістична. Постановка завдання. Складність завдання, що пов’язана з підвищенням актуальності інтелектуального потенціалу гендерних стратегій для освітньої сфери діяльності, вимагає їх практичної адаптації до системи стратегічного управління національним освітнім простором. Виклад основного матеріалу. Автори публікації вважають, що освітня проблематика завжди була невід’ємною складовою багатьох філософських систем, тому що освіта у формі знання завжди володіла здатністю проникати у всі сфери суспільного життя та мала всеохоплюючий характер. Висновки. Використовуючи патріархальний, феміністичний та андрогінно-аналітичний підходи до вивчення гендерних проблем у системі освітнього простору, можна сказати, що мета-антропологічна методологія є евристично плідною для розуміння феномена гендеру.
Опис: Герасимова, Е. М. Соціальний вимір гендерних стратегій освітнього простору / Е. М. Герасимова, С. А. Крилова // Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія. – 2019. – № 2 (14). – С. 19-25.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/21093
Розташовується у зібраннях:Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія. — 2019. — №2 (14)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ельвіра Миколаївна Герасимова, Світлана Анатоліївна Крилова.pdfСтаття307,01 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.