Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/21100
Назва: Громадська думка як морально-політичний регулятив людського буття
Інші назви: Public opinion as a moral and political regulation of human being
Автори: Киселиця, С. В.
Ключові слова: громадянська свідомість
комунікація
менталітет
світогляд
мораль
громадська думка
буденна свідомість
політика
людське буття
civil consciousness
communication
mentality
worldview
morality
public opinion
mass consciousness
politics
human being
Дата публікації: 2019
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: 2;(14)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. Однією із перманентних проблем людської спільноти є ефективний вплив на довкілля, зокрема на соціум. Постановка проблеми. Особливої актуальності набуває дослідження громадської думки в контексті особистісної ізольованості та національної відцентрованості останніх десятиліть, які чітко вияляються у запеклій боротьбі за статус тієї чи іншої комунікаційноуправлінської доктрини. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Наразі взаємопроникнення моралі й політики неминуче призводить до граничного напруження в гуманітарних науках через перетин тут ірраціонально-чуттєвої (психологія, антропологія, етнологія) і раціонально-вольової (політологія, соціологія, етика) царин, пов'язаних із формуванням самосвідомості та цивілізованих форм спілкування. Визначення раніше недосліджених частин загальної проблеми. Поєднання різноманітних інтересів людини – це завжди випробування для політики як мистецтва можливого і для моралі як соціоментальної основи людського буття. Постановка задачі. Метою статті є аналіз комунікативно-регулятивної специфіки громадської думки та способи впливу на неї моралі й політики. Виклад основного матеріалу. Людина в процесі соціалізації, яка одномоментно здійснюється в суперечливих унікально-універсальних параметрах, намагається якомога точніше осягнути можливості персонального впливу на навколишнє середовище. Автор використовує методи спостереження, анкетування, ідеалізації, моделювання та компаративного аналізу. Основна гіпотеза – менталітет народу формує владу і через громадську думку (панівні світоглядні алгоритми у буденній (масовій) свідомості) впливає на політику. Висновки. Громадська думка виступає єдиним надійним посередником або продуктивним компромісом між мораллю і політикою, що гарантує гармонійне співіснування влади і народу в перспективному соціумі. Чим консолідованішу позицію демонструє народ, тим більш підконтрольною і цивілізованою (моральною) стає влада і чим гнучкіша влада, тим більш політично грамотним виявляється народ; обопільним наслідком є формування громадянської свідомості.
Опис: Киселиця, С. В. Громадська думка як морально-політичний регулятив людського буття / С. В. Киселиця // Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія. – 2019. – № 2 (14). – С. 42-51.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/21100
Розташовується у зібраннях:Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія. — 2019. — №2 (14)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Світлана Володимирівна Киселиця.pdfСтаття482,71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.