Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/21186
Назва: Ресоціалізації колишніх засуджених до умов сучасного суспільства
Інші назви: Resocialization of former convicts to the conditions of modern society
Автори: Децюк, Т. М.
Кедровська, Г. О.
Ключові слова: ресоціалізація
ресоціалізація колишніх в’язнів
пенітенціарна ресоціалізація
постпенітенціарна ресоціалізація
resocialization
resocialization of former prisoners
penitentiary resocialization
postpenitentiary resocialization
Дата публікації: 2019
Видавництво: Чернігів: ЧНТУ
Серія/номер: 2;(14)
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження. Не дивлячись на те, що останнім часом значна увага держави приділяється вдосконаленню пенітенціарної системи, питання ресоціалізації колишніх засуджених так і залишається не достатньо вирішеним. Постановка проблеми. У процесі ресоціалізації соціально-психологічна робота із колишніми засудженими передбачає надання високо кваліфікованої допомоги, під час якої здійснюється видозміна особистісної спрямованості. Але на практиці заходи, що сприяють ресоціалізації колишніх засуджених, фактично не проводяться, або носять суто умовний характер. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Ресоціалізацію колишніх засуджених розглядають у своїх працях такі науковці як В. Наливайко, О. Осауленко, А. Козуб, О. Мироняк, Н. Кривоконь, Т. Сила, Л. Жук, О. Неживець, В. Шахрай, В. Кибальченко. Виділення недосліджених частин загальної проблеми. Не дивлячись на значний науковий доробок, проблема ресоціалізації колишніх засуджених до умов сучасного суспільства залишається маловивченою і потребує подальшого дослідження. Постановка завдання. Проаналізувати наукові підходи до поняття «ресоціалізація колишніх засуджених», а також визначити напрями та форми ресоціалізації колишніх в’язнів для установ соціальної сфери. Виклад основного матеріалу. Процес трансформації особистості під час і після виконання покарань є результатом комплексної взаємодії багатьох факторів, а саме імпортації, соціалізації, депортації і культурної еволюції та ін. Даний процес занадто складний, щоб аналізувати його лише в площині адаптації чи реабілітації. Саме термін «ресоціалізація» найбільш повно відображає процеси, які відбуваються з засудженими у в’язниці і після звільнення з неї. Висновки. Найактуальнішою дефініцією процесу входження в суспільство колишнього засудженого є ресоціалізація, що являє собою певний процес формування в особи позитивних рис, що сприяють відмінному від попереднього ставленню до людини, суспільства, праці, традицій, норм моралі, тобто, є своєрідним змістом повторного становлення особистості, виправлення.
Опис: Децюк, Т. М. Ресоціалізації колишніх засуджених до умов сучасного суспільства / Т. М. Децюк, Г. О. Кедровська // Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія. – 2019 – № 2 (14) – С. 26-33.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/21186
Розташовується у зібраннях:Децюк Т. М.: наукові статті
Проблеми соціальної роботи: філософія, психологія, соціологія. — 2019. — №2 (14)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Тетяна Миколаївна Децюк, Ганна Олександрівна Кедровська.pdfСтаття407,1 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.