Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/22426
Назва: Тенденції розвитку накопичувального пенсійного забезпечення: міжнародний та вітчизняний вимір
Автори: Виговська, В. В.
Ключові слова: пенсійна система
накопичувальна система пенсійного забезпечення
недержавні пенсійні фонди
індивідуальні пенсійні плани
державні гарантії
пенсія
інвестиційні активи
фінансовий ринок
pension system
accumulative pension system
non-state pension funds
individual retirement plans
state guarantees
pension
investment assets
financial market
Дата публікації: 2021
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Серія/номер: Науковий вісник Полісся;№ 2 (21)
Короткий огляд (реферат): Виокремлення проблем та переосмислення підходів до розбудови ефективної пенсійної системи України є актуальним завданням, що вимагає всебічного аналізу особливостей її функціонування в Україні та світі. Функціонування вітчизняної пенсійної системи супроводжується багатьма проблемами, з-поміж яких: розбалансованість фінансових потоків і дефіцит Пенсійного фонду України, нерозвинутість та відсутність довіри до накопичувального пенсійного забезпечення з боку населення. Важливим є пошук напрямів модернізації вітчизняної пенсійної системи та її адаптації до сучасних умов економічного розвитку держави. Становлення та розвиток вітчизняної системи пенсійного забезпечення висвітлено у наукових працях таких учених як: Н. Баланюк, Н. Бахмач, О. Бобирь, В. Воскобойніков, О. Кириленко, Г. Козак, А. Свиридовська, В. Прокопенко, Н. Ткаченко та інших. Дослідження потребують особливості функціонування вітчизняної накопичувальної складової пенсійної системи та позитивний досвід розбудови подібних систем у зарубіжних країнах. Необхідним є висвітлення механізмів пенсійного забезпечення в Україні, характеристика міжнародного досвіду такого забезпечення для окреслення стратегічних орієнтирів подальшого вдосконалення вітчизняної пенсійної системи. У цій статті автором охарактеризовано два основних підходи до формування структурної будови систем пенсійного забезпечення, які набули поширення у світовій практиці, зокрема: розподільчий та накопичувальний. Окреслено їхні переваги та недоліки. Надано комплексну оцінку проблем модернізації вітчизняної пенсійної системи. Надано пропозиції щодо активізації накопичувального пенсійного забезпечення в Україні. Вказано на необхідність розроблення та практичного впровадження сукупності заходів, спрямованих на активізацію розвитку накопичувальної складової пенсійної системи.
Опис: Виговська, В. В. Тенденції розвитку накопичувального пенсійного забезпечення: міжнародний та вітчизняний вимір В. В. Виговська // Науковий вісник Полісся. - 2020. - № 2 (21). - С. 114-120.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/22426
Розташовується у зібраннях:Виговська В. В.: наукові статті
Науковий вісник Полісся. – 2020. – №2 (21)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
114-120.pdfстаття335,27 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.