Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/23607
Назва: Дослідження антропогенного впливу на гідрологічний та екологічний режим р. Остер Чернігівської області
Автори: Дерій, Ж. В.
Шадура-Никипорець, Н. Т.
Цибуля, С. Д.
Купчик, О. Ю.
Дата публікації: 2017
Видавництво: Чернігів
Короткий огляд (реферат): Значне, багатостороннє і довготривале використання річок України у різних сферах людської діяльності призвело до їх істотних змін. У багатьох випадках їх стан наблизився до кризового або навіть набув його. Аналіз даних щодо водовідведення і якості природних вод за тривалий період свідчить про їх забруднення. Дуже великим є вплив людини на якість річкової води. Результатом надходження у річки мільйонів тонн різноманітних забруднюючих речовин є істотні зміни гідрохімічних характеристик, що позначилося і на можливості господарського використання річок. Останнім часом істотно погіршився стан багатьох водогосподарських об’єктів, ускладнився їх експлуатаційний режим. Водночас у країні збільшилася повторюваність техногенних аварій, в тому числі пов’язаних із річками. Несприятлива екологічна ситуація, котра склалась на річці Остер у 2016 році, викликана рядом факторів антропогенного плану (навмисних та ненавмисних) які сформувались у сільськогосподарському секторі економіки, промисловому та житлово-комунальному. У результаті взаємодії цих факторів відбулись певні зміни екосистеми річки. Комплексні дослідження гідрологічного та екологічного стану річки Остер виконувались 10-15 років тому і не відображають її сучасного стану та не дають уявлення про антропологічне навантаження на річку. У зв’язку з цим актуальним є вивчення річки Остер з позицій антропогенного впливу на її стан та вирішення проблем щодо забруднення річки та недопущення техногенних катастроф. Мета дослідження – комплексна і цілісна оцінка антропогенного впливу на стан річки Остер. Спрямоване на обґрунтування практичних рекомендацій щодо мінімізації негативних наслідків антропогенного впливу, поліпшення екологічної ситуації, раціональне використання водних ресурсів та оптимізацію роботи водогосподарського комплексу Чернігівської області.
Опис: Дослідження антропогенного впливу на гідрологічний та екологічний режим р. Остер Чернігівської області : звіт про науково-дослідну роботу / Ж. В. Дерій, Н. Т. Шадура-Никипорець, С. Д. Цибуля, О. Ю. Купчик. - Чернігів, 2017. - 255 с.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/23607
Розташовується у зібраннях:Цибуля С. Д.: наукові дослідження
Дерій Ж. В. : наукові дослідження
Дослідження науковців НУ «Чернігівська політехніка»

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ОСТЕР-ЗВІТ-ЗАГАЛЬНИЙ-17-12.pdfнаукове дослідження29,96 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.