Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/24223
Назва: Зловживання процесуальними правами в адміністративному судочинстві
Автори: Козинець, І. Г.
Стеченко, К. Л.
Ключові слова: адміністративне судочинство
адміністративний процес
зловживання правами
зловживання процесуальними правами
процесуальні права
administrative proceedings
administrative process
abuse of rights
abuse of procedural rights
procedural rights
Дата публікації: 2021
Видавництво: Дніпро
Серія/номер: ;№ 1
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню змісту такого правового явища, як зловживання процесуальними правами в процесі здійснення адміністративного судочинства. Досить часто під час безпосереднього здійснення судочинства адміністративними судами трапляються випадки, коли сторони або інші учасники судового процесу зловживають наданими їм процесуальними правами, використовуючи їх для досягнення власних корисливих цілей: навмисного затягування адміністративного процесу; обмеження прав або можливості їх реалізації іншими учасниками судочинства; звернення до суду з безпідставними позовами тощо. Таке ставлення є нехтуванням права людини і громадянина на належний судовий захист, закріпленим у ст. 55 Конституції України. Тому автори ставлять за мету дослідити проблематику зловживань процесуальними правами в адміністративному судочинстві, запобігання вчинення яких на практиці забезпечить дієвий захист прав, свобод і законних інтересів осіб у сфері публічно-правових відносин. Встановлено, що чинне адміністративне процесуальне законодавство України, хоча й закріплює це поняття, проте не розкриває його суті. Проаналізовано основні підходи науковців щодо розуміння цієї дефініції. На основі проаналізованих визначень автори доходять думки, що зловживання процесуальними правами в адміністративному судочинстві слід розуміти як недобросовісну реалізацію учасниками судочинства наданих їм прав для досягнення особистих корисливих цілей, які є несумісними з метою здійснення адміністративного судочинства і пов’язуються не зі змістом наданих особі процесуальних прав, а з процесом і можливістю їх реалізації. Найбільш дискусійним є питання кваліфікації дій, які можуть визнаватись зловживанням, оскільки ч. 2 ст. 45 КАС України містить перелік лише найпоширеніших видів зловживань, а отже, суд наділений повноваженнями визнати таким зловживан- ням будь-які дії, що мають відповідну спрямованість і характер. Окреслено санкції, які адміністративний суд може застосувати в разі виявлення таких протиправних дій. Автори пропонують закріпити чіткі критерії для кваліфікації зловживання процесуальними правами, що призведе до однакової судової практики та зменшить кількість випадків, коли зловживання буде кваліфіковано невірно.
Опис: Козинець, І. Г. Зловживання процесуальними правами в адміністративному судочинстві / І. Г. Козинець, К. Л. Стеченко // Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. - 2021. - № 1. - С. 88-91.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/24223
Розташовується у зібраннях:Козинець І. Г.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Козинець_Стеченко_Зловживання проц. правами.pdf277,09 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.