Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/25848
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorМатус, Ю. В.-
dc.contributor.authorОсипова, Т. Ю.-
dc.contributor.authorГусєв, Б. С.-
dc.contributor.authorСагун, А. В.-
dc.date.accessioned2022-09-05T11:42:23Z-
dc.date.available2022-09-05T11:42:23Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttp://ir.stu.cn.ua/123456789/25848-
dc.descriptionМатус, Ю. Інформаційні технології для систем підтримки прийняття рішень з інфрачервоного сушіння зерна / Ю Матус, Т. Осипова, Б. Гусєв, А. Сагун // Технічні науки та технології. – 2021. – № 4 (26). – С. 75-86.en_US
dc.description.abstractУ статті представлено результати науково-методичного дослідження проблеми інформаційної підтримки технологічних процесів сушіння зерна на основі технології інфрачервоного випромінювання. Наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень. Запропонована удосконалена модель процесу інфрачервоного сушіння для зернових культур, яка на відміну від існуючих орієнтована на застосування в системах підтримки прийняття рішень при організації процесу сушіння. Результатами експериментів доведено, що за рахунок значного збільшення щільності теплового потоку на поверхні опромінюваного матеріалу та проникнення всередину матеріалу інфрачервоних променів, використання інфрачервоних променів посилює процес сушіння зерна. Доведено, що використання сучасних інформаційних технологій, раціональних схем і режимних параметрів процесів інфрачервоного сушіння зерна, дозволять скоротити час видалення вологи при «дбайливих» режимах сушіння для забезпечення необ- хідних якісних показників продукту. Доведено, що застосовування сучасних інформаційних технологій, керованого плану процесу інфрачервоного сушіння зерна та параметрів моделі дозволить скоротити час сушки та забезпечити відповідність вимогам якості до отриманої продукції.en_US
dc.language.isouken_US
dc.publisherЧернігів : НУ "Чернігівська політехніка"en_US
dc.relation.ispartofseriesТехнічні науки та технології;№ 4 (26)-
dc.subjectdryingen_US
dc.subjectinfrareden_US
dc.subjectgrainen_US
dc.subjectcomputer systemsen_US
dc.subjectmathematical modelen_US
dc.subjectheat fluxen_US
dc.subjectсушкаen_US
dc.subjectінфрачервонеen_US
dc.subjectзерноen_US
dc.subjectкомп’ютерні системиen_US
dc.titleІнформаційні технології для систем підтримки прийняття рішень з інфрачервоного сушіння зернаen_US
dc.title.alternativeInformation technologies for decision support systems оn infrared grain dehydrationen_US
dc.typeArticleen_US
dc.description.abstractalt1Rapid growth of information technologies causes the changes in many production processes. The effectiveness of electrotechnical means of infrared radiation is due to the application of new, scientifically grounded methods and means of energy supply control using controllers and personal computers, new information technologies and systems. Therefore, there is a need for further mathematical models development as well as information technology used in decision support systems on infrared grain drying from elevators and granaries. Research and publication analysis on information support questions of grain drying based on infrared radiation technology has shown that the issues of information support systems are currently underexplored in scientific literature. The goal of this research is mathematical modeling of the IR grain drying process and information support development of the drying process, taking into account the obtained mathematical model. The improved model of the infrared drying process for grain crops is proposed, which, in contrast to the existing ones, is focused on application in decision support systems when organizing the drying process. The results of the experiments proved that infrared radiation use contributes to the intensification of the grain drying process due to a significant heat flux rate increasing on the material’s irradiated surface and the of infrared rays’ penetration into material. It has been proved that modern information technology, rational schemes and operating parameters of infrared grain drying processes utilization will reduce dehydration time with "gentle" drying modes to ensure the required quality parameters of the product. In this work it was first proposed to abandon probabilistic models of grain flow behavior under IR irradiation. A new mathematical model has been proposed based on information about the characteristics of the heat flow, dehydration and grain mass’ condition. This will significantly improve the IR grain drying process and get a higher quality product.en_US
Розташовується у зібраннях:Технічні науки та технології. – 2021. – №4 (26)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Technical sciences and technologies 4(26)2021_печать-75-86.pdfстаття613,64 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.