Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/26221
Назва: Вплив воєнного стану на цивільні правовідносини
Інші назви: The influence of martial law on civil legal relations
Автори: Кочина, О. С.
Болдирева, В. М.
Ключові слова: воєнний стан
форс-мажор
непереборна сила
надзвичайні та невідворотні обставини
звільнення від відповідальності
martial law
force majeure
extraordinary and unavoidable circumstances
release from liability
Дата публікації: 2022
Видавництво: Київ
Серія/номер: ;Вип. 2.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню впливу воєнного стану на суб’єктів цивільних правовідносин. Вибір такої теми був зумовлений введенням 24 лютого 2022 року в Україні воєнного стану у зв’язку зі збройною агресією російської федерації проти України. Встановлено, що поняття «форс-мажор», «форс-мажорні обставини», «непереборна сила», «обставини непереборної сили» є тотожними і вживаються в українському законодавстві як синоніми. Обставинами невідворотної сили є надзвичайні та невідворотні обставини, які зумовлюють неможливість виконання цивільно-правових зобов’язань. Мають місце тоді, коли особа не могла їх передбачити або передбачила, але не могла їх відвернути. Погоджуємося з науковцями, які позитивно оцінюють прагнення українського законодавця закріпити хоча б орієнтовний перелік життєвих обставин, що можуть визнаватися непереборною силою, та обставин, які такими не вважаються. У зв’язку з введенням на території України воєнного стану Торгово-промислова палата України спростила процедуру засвідчення форс-мажорних обставин, та 28 лютого 2022 року прийняла рішення, яким підтвердила, що військові дії є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для всіх суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб по договору. Зазначено, що 15 березня 2022 року Цивільний кодекс України був доповнений 18 і 19 пунктами розділу «Прикінцеві та перехідні положення», які передбачають порядок звільняння від відповідальності за прострочення виконання грошового зобов’язання та спеціальний порядок обчислення строків та термінів на період воєнного, надзвичайного стану. Закріплення зазначених положень є важливим кроком для захисту прав та інтересів учасників цивільних правовідносин. Як висновок вказується, що головним наслідком введення воєнного стану в Україні для суб’єктів цивільних правовідносин є те, що на час його дії вони можуть призупинити виконання своїх зобов’язань у зв’язку з неможливістю їх виконання без застосування до них цивільно-правової відповідальності. Для грошових зобов’язань таке правило продовжує діяти ще протягом тридцятиденного строку з дня припинення воєнного стану. Крім того, більшість строків, передбачених ЦК України, продовжують свою дію на строк, протягом якого тривав воєнний стан.
Опис: Кочина, О. С. Вплив воєнного стану на цивільні правовідносини / О. С. Кочина, В. М. Болдирева // Нове українське право, 2022. - Вип. 2. - С. 53-58.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/26221
Розташовується у зібраннях:Кочина О. С.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Кочина, Болдирева Воєнний стан.pdf219,14 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.