Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/26377
Назва: Порушення авторських прав у мережі інтернет: сучасні реалії, проблеми та способи їх вирішення
Інші назви: Copyright violations on the Internet: current realities, problems and methods for solving them
Автори: Кочина, О. С.
Ключові слова: авторське право
порушення авторських прав
захист авторського права
власник веб-сайту
копірайт
мережа Інтернет.
copyright
copyright infringement
copyright protection
website owner
Internet
Дата публікації: 2022
Видавництво: Київ
Серія/номер: ;Вип. 4.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню правових проблем та шляхів їх подолання у сфері захисту авторських прав в мережі Інтернет. Розвиток інтернаціональної мережі Інтернет, яка дала поштовх для масової інформатизації та інтелектуалізації життя сучасного суспільства, викликав глобальні проблеми, пов’язані з недосконалістю правових механізмів захисту проти неправомірних дій у мережі, в тому числі, збільшило кількість порушення авторських прав. Нові виклики спонукали державу до пошуку нових ефективних способів захисту авторських прав, дослідження яких і є метою даної статті. Основними проблемами, котрі сприяють вчиненню правопорушень авторських прав в мережі Інтернет, є: анонімність користування; транскордонний, інтерактивний та віртуальний принцип діяльності мережі; складність встановлення типів соціальних зв’язків і видів правовідносин; пробли з встановленням точного часу користування мережею та правосуб’єктності її користувачів. Авторські права сьогодні охороняються законом, а їх порушення загрожує серйозними санкціями. Особливо важливе значення має новий порядок захисту, який передбачений Законом України «Про авторське право та суміжні право» (ст. 52-1) і був запроваджений в 2017 році. Він включає можливість звернутися до власника сайту з вимогою припинити дії, що порушують авторські права. Дана процедура була запозичена у США, а саме з Закону про авторське право в цифрову епоху (DMCA – Digital Millennium Copyright Act), одного з найпрогресивніших законів в світі з цього питання. Проте зазначений вітчизняний порядок захисту авторських прав від порушень з використанням мережі Інтернет не позбавлений недоліків: він застосовується лише при порушенні майнових прав, не носить обов’язкового характеру, заявник має можливість звертатися із заявою про припинення порушення виключно за представництвом (посередництвом) адвоката, буде мати дієвий характер лише при зверненні до власника сайту, який підпадає під юрисдикцію України. Незважаючи на недоліки зазначеної процедури, практика її застосування з урахуванням міжнародного досвіду повинна позитивним чином вплинути на подальші шляхи удосконалення. У зв’язку з цим наукові дослідження проблем захисту авторського права у мережі Інтернет залишаються безспірно актуальними.
Опис: Кочина, О.С. Порушення авторських прав у мережі інтернет: сучасні реалії, проблеми та способи їх вирішення / О. С. Кочина // Нове українське право, 2022. - Вип. 4. - С. 38-43.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/26377
Розташовується у зібраннях:Кочина О. С.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Кочина_стаття.pdf597,79 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.