Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/26986
Назва: Ретроспективний аналіз становлення системи оподаткування
Інші назви: Retrospective analysis of the formation of the tax system
Автори: Хоменко, І. О.
Горобінська, І. В.
Головатий, В. В.
Ключові слова: taxes
taxation system
tax theories
stages of taxation evolution
taxation principles
податки
система оподаткування
теорії податків
етапи еволюції оподаткування
принципи оподаткування
Дата публікації: 2022
Видавництво: Київ : НТУ
Серія/номер: Вісник НТУ. Серія : Економічні науки;Вип. 2 (54)
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено ретроспективному аналізу системи оподаткування. У даній статті проведено аналіз формування та становлення сучасної системи оподаткування. Досліджено різні підходи щодо розвитку теорій податків, виділено етапи еволюції системи оподаткування, проаналізовано історичний розвиток та здійснено порівняльну характеристику принципів, на яких має будуватися ефективна податкова політика. Багато уваги приділено історії оподаткування та її періодизації зі стародавніх часів до сьогодення. Об’єкт дослідження – система оподаткування. Метою дослідження є ретроспективний аналіз системи оподаткування та адміністрування податків, дослідження основних підходів до визначення принципів оподаткування, проведення аналізу етапів формування податкової системи України. Методи дослідження. У даній статті використано такі методи, як метод порівняння, аналіз та синтез, системно-структурний аналіз, метод пізнання. В статті систематизовано етапи формування і розвитку податкової системи з виділенням позитивних та негативних моментів. Виокремлено та охарактеризовано етапи становлення податкової системи України з часу існування Київської Русі до сучасного періоду. Основними завданнями даної роботи є оцінка ефективності існуючої податкової системи, а також можливості створення системи оподаткування з домінуванням не фіскальної, а регулюючої і стимулюючої функції. Висновки. На основі проведеного дослідження виявлено недоліки та прогалини у функціонуванні сучасної системи оподаткування та визначено концептуальні засади податкового реформування з метою зміцнення та підвищення ефективності податкової політики. Підвищити ефективність податкової системи можливо за рахунок максимізації регулюючої функцій, а побудувати оптимальну модель оподаткування – за рахунок зміни ідеології податкової політики з фіскальної направленості на стимулюючу.
Опис: Хоменко, І. О. Ретроспективний аналіз становлення системи оподаткування / І. О. Хоменко, І. В. Горобінська, В. В. Головатий // Вісник НТУ. Серія : Економічні науки. - 2022. - Вип. 2 (54). - C. 210-219.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/26986
Розташовується у зібраннях:Хоменко І. О.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
210_219.pdfстаття257,05 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.