Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/27009
Назва: Категоріальний простір обґрунтування сутності цифрової економіки
Інші назви: Categorical space research the digital economy
Автори: Котелевець, Д.
Ключові слова: digital economy
information technology
digital transformation
digital enterprise
information system
information resources
information
цифрова економіка
інформаційні технології
цифрова трансформація
цифрове підприємство
інформаційна система
інформаційні ресурси
інформація
Дата публікації: 2021
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Серія/номер: Науковий вісник Полісся;№ 2 (23)
Короткий огляд (реферат): Становлення цифрової економіки є однією із головних тенденцій глобального розвитку, що протягом останніх років набуває значної актуальності в Україні. Інноваційні інформаційні технології проникли практично в усі сфери господарської діяльності людини, змінивши принципи роботи економічних суб’єктів, комунікацію між ними, а також створивши низку новітніх товарів і послуг. Наразі в науковій літературі та в експертному середовищі відсутнє єдине погоджене визначення цифрової економіки; так само існують певні розбіжності в термінологічному апараті різних науковців і фахівців. Нині розвиток цифрової економіки відбувається в широкому колі економічних категорій, що потребують ретельного вивчення та ідентифікації зв’язків між ними. У статті проаналізовано сукупність понять, що формують категоріальний простір дослідження цифрової економіки. Авторами розмежовано терміни «дані», «інформація» та «інформаційний ресурси»: детально розглянуто сутність інформаційної системи; окрему увагу приділено визначенню знань та інтелекту в контексті розвитку цифрової економіки. Проведений аналіз останніх досліджень і публікацій дозволив розкрити зміст і роль інформаційних технологій в цифровій економіці. У статті розглянуто основні підходи до трактування цифрової трансформації та цифрового підприємства. У ході проведення дослідження авторами використано методи контент-аналізу, монографічний метод, метод наукового абстрагування і систематизації. У статті показано логічний взаємозв’язок термінів у ланцюжку «дані – інформація – інформаційні ресурси – знання та інтелект – інформаційна система – інформаційні технології – цифрова трансформація – цифрові підприємства – цифрова економіка». Перспективами подальших досліджень визначено вивчення і аналіз наукових підходів до трактування сутності цифрової економіки, а також її ключових особливостей.
Опис: Котелевець, Д. Категоріальний простір обґрунтування сутності цифрової економіки / Д. Котелевець // Науковий вісник Полісся. - 2021. - № 2 (23). - С. 16-29.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/27009
Розташовується у зібраннях:Науковий вісник Полісся. – 2021. – №2 (23)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
266791-Текст статті-615671-1-10-20221108.pdfстаття379,25 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.