Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/27668
Назва: Право землекористування та його види
Автори: Барабаш, А. Г.
Кравченко, В. Я.
Ключові слова: землекористування
право постійного землекористування
право орендного землекористування
земельна ділянка
постійний землекористувач
орендар
орендодавець
суборенда
Дата публікації: 2021
Видавництво: Одеса
Серія/номер: ;№ 1
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено дослідженню права постійного землекористування та оренди землі як найбільш поширеним видам користування землею. Розглядається зміст суб’єктивного права землекористування, основою якого є право володіння та право користування земельною ділянкою. Авторки пропонують визначати право користування землею як встановлене законом право землекористувача вилучати корисні властивості землі як територіального базису, природного ресурсу й основного засобу виробництва. На підставі проведеного аналізу виділено основні принципи права землекористування, зокрема: залежність права землекористування від права власності на землю; використання земельних ділянок за основним цільовим призначенням; раціональне використання та ефективна охорона земельних ресурсів; пріоритетність екологічної безпеки у використанні земельних ресурсів; гарантованість прав на земельні ресурси; поєднання властивостей землі як територіального базису, природного ресурсу й основного засобу виробництва. Землекористування як суб’єктивне право поділяється на постійне та орендне. На основі дослідження постійного землекористування визначено основні його властивості: безстроковість; володіння і користування як базові повноваження постійного землекористувача; обмеженість об’єкта постійного землекористування землями державної та комунальної власності; виключність користування земельною ділянкою постійним землекористувачем. Перелік постійних землекористувачів установлений Земельним кодексом України і є вичерпним. На основі дослідження оренди землі визначено основні її властивості: строковість; володіння і користування як базові повноваження орендаря; платність; право орендаря на часткове розпорядження земельною ділянкою шляхом передачі її в субо ренду. Перелік орендарів та орендодавців установлений Законом України «Про оренду землі». Порівняно із суб’єктами постійного землекористування перелік суб’єктів оренди землі є менш конкретизованим і більш широким. Підсумовуючи дослідження, авторки акцентують увагу на тому, що право постійного та орендного землекористування мають спільні та відмінні риси, які визначені у висновках даного дослідження.
Опис: Барабаш, А. Г. Право землекористування та його види / А. Г. Барабаш, В. Я. Кравченко // Південноукраїнський правничий часопис, 2021. - № 1. - С. 133-138.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/27668
Розташовується у зібраннях:Барабаш А. Г.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття (Кравченко).pdf196,03 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.