Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/28340
Назва: Національно-демократичні погляди І. Франка та Л. Українки
Інші назви: National-democratic views of I. Franko and L. Ukrainka
Автори: Козинець, О. Г.
Жернова, М. Г.
Ключові слова: українська національна ідея
право
держава
свобода
насильство
політична боротьба
демократія
Ukrainian national idea
law
state
freedom
violence
political struggle
democracy
Дата публікації: 2021
Видавництво: Чернівці
Серія/номер: ;№ 1
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано погляди Івана Франка та Лесі Українки та їх вагомий внесок у формування незалежної демократичної Української держави. Так, у статті автори розглянули специфіку національно-демократичних, політико-правових поглядів видатних українських діячів та їх вплив на розвиток української державності. Адже у сучасних умовах розвитку Української держави вивчення та переосмислення політико-правової спадщини українських мислителів має важливе значення. Актуальними є оригінальні погляди двох яскравих представників к. ХІХ – поч. ХХ ст. – І. Франка та Л. Українки. Вони були виразниками української ідеї на зламі століть, мали власні політико-правові погляди і кожен із них плекав надію на розбудову сильної та єдиної держави України. І. Франко пояснював процес виникнення держави з позицій матеріалізму. Він стверджував, що матеріальне є первинним. Був прихильником ідеї про те, що політичні інститути, політика і право випливають із економічних відносин, які панують у суспільстві. Право і закон, на його погляд, можна було ототожнити з ідеями гуманності і справедливості. Також він підіймав національно-державницьку тему. Наприклад, значну увагу приділяв вирішенню українського питання та розвитку національної мови, оскільки у ті часи це питання було дуже гостро поставлено і була необхідна постійна, кропітка боротьба за можливість розвивати українську мову. Леся Українка сформувала особисті політичні погляди, які ґрунтувалися на принципах та поглядах соціал-демократів. Була прибічницею теорії насильства щодо походження держави, тому що її думка ґрунтувалася на тому, що держава створюється з завоюванням одного народу іншим. Так, держава виступає певним продовженням того ж насильства, оскільки політична влада перебуває в руках панівного класу, який має найбільше можливостей серед інших. Леся Українка та Іван Франко виступали за об’єднання України, за просування української національної ідеї та покращення рівня життя українського народу. Їх діяльність також була спрямована на підтримку української мови та можливість донести її до всіх українців. Вони були прихильниками демократії, вели активну політичну боротьбу, щоб дати можливість українському народу бути вільним на рідній землі.
Опис: Козинець, О. Г. Національно-демократичні погляди І. Франка та Л. Українки / О. Г. Козинець, М. Г. Жернова // Juris Europensis Scientia. - 2021. - № 1. - С. 12-16.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/28340
Розташовується у зібраннях:Козинець О. Г.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Козинець, Жернова.pdf121,83 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.