Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/28344
Назва: Конституційно-правовий статус британського монарха
Інші назви: Constitutional and legal status of the british monarch
Автори: Козинець, О. Г.
Чумаченко, В. Ю.
Ключові слова: конституція
монарх
правління
повноваження
лорди
constitution
monarch
rule
powers
lords
Дата публікації: 2022
Видавництво: Ужгород
Серія/номер: ;№ 5
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено питання сутності конституційно-правового статусу монарха Великої Британії. Зазначено, конституційний досвід Великої Британії є унікальним. Ця країна має чи не найдавнішу конституційну історію та практику. Актуальність теми дослідження зумовлена тим, що починаючи з ХVII ст. роль монарха в державному управлінні постійно змінювалася шляхом перманентного скорочення повноважень королівської влади. Внаслідок прийняття в 1689 р. Парламентом Білля про права та в 1701 р. Акта про устрій, в Англії відбулася юридична фіксація відходу від абсолютизму і остаточне закріплення конституційної монархії. У статті ставиться за мету дослідити основні аспекти конституційно-правового статусу британського монарха. Зазначено, що нині монарх є главою держави і формальним джерелом суверенної влади, а також виступає символом єдності нації і гарантом державної спадкоємності та стабільності в суспільстві. У Великобританії переважна більшість повноважень глави держави здійснюється іншими органами, насамперед урядом і його главою, тому можемо констатувати, що реальні владні повноваження монарха в Великобританії в значній мірі обмежені. Протягом епохи правління Єлизавети ІІ, котра померла в 2022 році, монархія більше розглядалась як символічний інститут, що уособлював єдиний британський народ. Згодом до влади прийшов старший син покійної королеви Великої Британії – 73-річний Чарльз. Він став новим монархом і отримав титул короля. У результаті дослідження автори доходять до висновку, що Монарх визнається джерелом суверенної влади, символом єдності нації та головою англіканської та пресвітеріанської церков. У зв’язку з тим, що Монарх – фігура політично нейтральна, він виступає як гарант стабільності у державі та суспільстві. При цьому, хоча монарх і входить до складу парламенту, в англійській правовій доктрині прийнято ставити главу держави на перше місце в системі вищих органів державної влади.
Опис: Козинець, О. Г. Конституційно-правовий статус британського монарха / О. Г. Козинець, В. Ю. Чумаченко // Аналітично-порівняльне правознавство. – Ужгород, 2022. - № 5. - С. 62-65.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/28344
Розташовується у зібраннях:Козинець О. Г.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Козинець, Чумаченко.pdf193,19 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.