Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/28350
Назва: Порівняльний аналіз конституційно-правового статусу глави держави в США та Німеччині
Інші назви: Comparative analysis of the constitutional and legal status of the head of state in the USA and Germany
Автори: Козинець, О. Г.
Стрельцова, О. О.
Ключові слова: форма правління
інститут глави держави
повноваження
парламентська та президентська республіка
виконавча влада
a form of government
an institution of the head of state
powers
parliamentary and presidential republic
executive
Дата публікації: 2023
Видавництво: Дніпро
Серія/номер: ;№ 1
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено питання сутності конституційно-правового статусу глави держави в двох провідних країнах світу з різною формою правління: США (президентська республіка) та Німеччині (парламентська республіка). Проведено порівняльний аналіз конституційно-правового статсусу глави держави. Зазначено, що конституційний досвід США є унікальним. Актуальність теми дослідження зумовлена тим, що починаючи з ХVIIІ ст. у Конституції США були закріплені повноваження глави держави, які протягом століть залишилися незмінними. І цей досвід є надзвичайно корисним для України, яка з часу прийняття Конституції знаходиться в перманентному пошуку оптимальної форми правління і відповідно розподілу повноважень між гілками влади. Встановлено, що незважаючи на ідентичну форму державного устрою та форму державного режиму в обох державах існує суттєва відмінність конституційних прав, наданих главам держав у президентській та парламентській республіках. Існує істотна відмінність між повноваженнями президентів США та Німеччини. У статті ставиться за мету дослідити основні аспекти конституційно-правового статусу глав держав США та Німеччини. З’ясовано, що сфера визначених Основним законом обов’язків глави США фактично ширша ніж глави держави Німеччини. Обґрунтовано необхідність розмежування повноважень, що дає змогу зрозуміти роль діяльності глави держави у виконавчій, законодавчій та судовій владі. Визначені існуючі обмеження та привілеї статусу глави держави надані Конституціями. Шляхом документального аналізу були визначені цензи, необхідні для висунення кандидатури на посаду президента. Зокрема, віковий ценз, громадянство, ценз осілості та інші особливі вимоги до кандидата. У результаті дослідження автори доходять до висновку, що Президент США, відповідно до Конституції, здійснює повноваження не тільки глави держави, а і глави виконавчої влади. Глава держави Німеччини не має компетенції у сфері виконавчої чи законодавчої влади. В ієрархії органів влади ФРН він стоїть на другому місті після Канцлера. Спільним у повноваженнях двох глав держав є здійснення права помилування, призначення на посади суддів та чиновників, деякі повноваження президента США також здійснюються за порадою та згодою Сенату, як і в ФРН з Федеральним канцлером чи Федеральним міністром.
Опис: Козинець, О. Г. Порівняльний аналіз конституційно-правового статусу глави держави в США та Німеччині / О. Г. Козинець, О. Стрельцова // Право і суспільство. – Дніпро, 2023. - № 1. - С. 10-15.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/28350
Розташовується у зібраннях:Козинець О. Г.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Козинець, Стрельцова.pdf348,28 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.