Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/28932
Назва: Посилення мотиваційної ролі заробітної плати: проблеми та перспективи
Автори: Кичко, І. І.
Грицаков, М.
Ключові слова: оплата праці
мотивація
заробітна плата
трудова міграція
післявоєнне відновлення економіки України
управлінські компетентності
remuneration
motivation
wages
labour migration
post-war recovery of the economy of Ukraine
managerial competences
Дата публікації: 2023
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Серія/номер: Проблеми і перспективи економіки та управління;№ 2 (34)
Короткий огляд (реферат): Аргументовано, що війна на території України стимулювала процес виїзду українців переважно працездатного віку та дітей за кордон. Післявоєнне відновлення економіки України може зіштовхнутись з нестачею робочої сили та економічною стагнацією. Низький рівень заробітної плати в Україні, руйнація житла, соціальної, виробничої інфраструктури стає перешкодою до повернення мігрантів. Війна загострила проблему збалансування на ринку праці. Зростання кількості безробітних та міграційних потоків актуалізує проблему рівня заробітної плати в Україні. У статті розглянуто сучасний досвід країн світу в частині мотивації високої продуктив-ності праці за допомогою заробітної плати, можливості адаптування передових практик оплати праці у світі з метою розробки мотиваційного механізму оплати праці у післявоєнний період відновлення економіки України, а саме: збільшення частки групових форм преміювання, систем плати за знання та кваліфікацію; розвиток гнучких систем пільг працівників підприємств та соціального захисту; участь в управлінні підприємством та акціонерному капіталі. Проаналізовано функції заробітної плати, можливість їх зміни з урахуванням дисбалансу попиту і пропозиції на робочу силу в України в період війни та післявоєнної відбудови економіки. Актуалізується питання збільшення заробітної плати у результаті реалізації управлінських компетентностей керівників різних рівнів. Сформульовано шляхи підвищення мотиваційної ролі оплати праці в частині: створення економічних можливостей для збільшення заробітної плати працівників шляхом підвищення інвестиційної привабливості України, структурної перебудови економіки з виробництва сировини і його експорту до розвитку високотехнологічних галузей; удосконалення тарифної системи та нормування праці з дотриманням принципу рівної заробітної плати за рівний трудовий внесок; практикування форм участі працівників в управлінні підприємством та акціонерному капіталі; розробки механізмів колективно-договірного регулювання оплати праці, форм колек-тивного преміювання.
Опис: Кичко, І. Посилення мотиваційної ролі заробітної плати: проблеми та перспективи / І Кичко, М. Грицаков // Проблеми і перспективи економіки та управління. - 2023. - № 2 (34). - С. 38-50.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/28932
Розташовується у зібраннях:Кичко І. І.: наукові статті
Проблеми і перспективи економіки та управління. – 2023. – №2 (34)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
38_50.pdfстаття687,2 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.