Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/28991
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorРазживін, О.
dc.contributor.authorЛюта, А.
dc.contributor.authorМарков, О.
dc.contributor.authorЄрмакін, Г.
dc.date.accessioned2023-11-07T12:18:16Z
dc.date.available2023-11-07T12:18:16Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://ir.stu.cn.ua/123456789/28991
dc.descriptionРазживін, О. Синтез нечіткого регулятора температури пастеризації молока / О. Разживін, А. Люта, О. Марков, Г. Єрмакін // Технічні науки та технології. - 2023. - № 2 (32). - С. 185-192.uk_UA
dc.description.abstractУ статті вирішено актуальне науково-технічне завдання зниження енергоємності пастеризації молока в апараті ПОУ5 шляхом дослідження та розробки автоматизованої системи керування температурним режимом пастеризації. Проведено дослідження особливостей функціонування апарата. За результатами досліджень визначено параметри процесу керування; здійснено удосконалення математичної моделі й алгоритму регулювання параметрів пастеризації молока; створено автоматизовану систему керування температурою пастеризації молока в установці ПОУ5. Проведено синтез нечіткого регулятора температури пастеризації молока. Побудована поверхня відгуку зміни температури молока залежно від витрати молока на пастеризацію і температури гарячої води теплообмінника.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЧернігів : НУ "Чернігівська політехніка"uk_UA
dc.relation.ispartofseriesТехнічні науки та технології;№ 2 (34)
dc.subjectfuzzy controlleruk_UA
dc.subjectpasteurization of milkuk_UA
dc.subjectautomated systemuk_UA
dc.subjectmathematical modeluk_UA
dc.subjectнечіткий регуляторuk_UA
dc.subjectпастеризація молокаuk_UA
dc.subjectавтоматизована системаuk_UA
dc.subjectматематична модельuk_UA
dc.titleСинтез нечіткого регулятора температури пастеризації молокаuk_UA
dc.title.alternativeSynthesis of fuzzy-regulator of milk pasteurization temperatureuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.description.abstractalt1The article solves the actual scientific and technical task of reducing the energy intensity of pasteurization of milk in the POU5 apparatus by means of research and development of an automated system for controlling the pasteurization temperature regime. A study of the features of the device's functioning, setting the parameters of the control process was carried out; the improvement of the mathematical model and the algorithm for regulating milk pasteurization parameters was carried out; an automated system for controlling the temperature of milk pasteurization in the POU5 installation was created. The synthesis of a fuzzy regulator of milk pasteurization temperature was carried out. Constructed response surface of milk temperature changes depending on the consumption of milk for pasteurization and the temperature of the hot water of the heat exchanger. The application of the fuzzy logic apparatus for building an adaptive system makes it possible to create adaptive systems with optimal control for the purpose of approximating the output variable of the fuzzy controller. A structural scheme of the milk pasteurizer was created, as well as effective methods of temperature control and parametric schemes of sections (recovery, pasteurization and cooling of the plate milk pasteurizer) were developed, which allow improving the accuracy of technological process control. As a result of conducting theoretical research, a dynamic characteristic of the pasteurization section was obtained according to the channel «hot water consumption - temperature of pasteurized milk». The specified model will allow to develop temperature control algorithms to increase pasteurizer productivity.uk_UA
Розташовується у зібраннях:Технічні науки та технології. – 2023. – №2 (32)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
185-192.pdfстаття809,93 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.