Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/29116
Назва: Латентність домашнього насильства
Інші назви: The latency of domestic violence
Автори: Толкач, А. М.
Мишаста, К. Б.
Ключові слова: латентність
жертва
домашнє насильство
економічне насильство
фізичне насильство
психічне насильство
сексуальне насильство
профілактика
latency
victim
domestic violence
types of domestic violence
economic violence
physical violence
mental violence
sexual violence
causes of domestic violence
prevention
Дата публікації: 2023
Видавництво: Дніпро
Серія/номер: ;№ 2
Короткий огляд (реферат): У статті проведено аналіз проблеми латентності домашнього насильства. Насильство в сім’ї є однією з найгостріших проблем сучасності, яка має глибоке коріння і латентний характер, не має вікових, соціальних та державних кордонів. Розглянуті та проаналізовані поняття «латентність» та «домашнє насильство», наведені наукові погляди дослідників стосовно цих понять. Автори звернули увагу на зміни, які були внесені до Кримінального кодексу України у 2019 р., а саме, набула чинності стаття 1261 «Домашнє насильство». Розкриті види та особливості насильства, що можуть проявлятися в сім’ї, а саме фізичне, психічне, сексуальне та економічне. Визначені та розкриті причини, які сприяють замовчуванню домашнього насильства. До цих причин відносять внутрішні та зовнішні фактори. Окреслені об’єктивні та суб’єктивні фактори, що зумовлюють існування латентної злочинності. У своїй роботі автори також аналізують статистику вчинення домашнього насильства за останні роки. Проаналізовано законодавче підґрунтя досліджуваного питання. Визначено, що за вчинення домашнього насильства передбачена санкція відповідно до Кримінального кодексу України. Запропоновано напрямки профілактики латентності домашньої злочинності. Головними причинами домашнього насильства є складний економічний стан родини та слабкість системи соціального контролю над сімейними відносинами. Важливим у боротьбі з цим негативним явищем є створення сайту гарячої лінії для запобігання домашньому насильству за номером 1547. В статті зроблено висновок про те, що проблема насильства в сім’ї не втрачає своєї актуальності і визнається як одна з найбільш гострих соціальних проблем українського суспільства.
Опис: Толкач, А. М. Латентність домашнього насильства / А. М. Толкач, К. Б. Мишаста // Дніпровський науковий часопис публічного управління, психології, права. - 2023. - Вип. 2. - С. 139-144.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/29116
Розташовується у зібраннях:Толкач А. М.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
410-Текст статті-Толкаач Мишаста.pdf287,38 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.