Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/29124
Назва: Про обґрунтування перелiку схем розподiльних установок пiдстанцiй напругою 35–750 кВ і сферу їх застосування
Автори: Буйний Р. О.
Гай, О. В.
Діхтярук, І. В.
Ворушило, А. О.
Ключові слова: розподiльні установки
Дата публікації: 2022
Серія/номер: Промислова електроенергетика та електротехніка;№ 3-6
Короткий огляд (реферат): Сфери застосування схем електричних з’єднань розподільних установок (РУ) підстанцій (ПС) напругою 6–750 кВ, які регламентовані чинними нормативними документами в Україні [1–3], обґрунтовано у 50–60-хх роках ХХ століття. У ті часи в РУ ПС застосовувалися виключно повітряні та оливні вимикачі, що обумовлювало організацію значних обсягів робіт з їх експлуатації великою кількістю обслуговуючого персоналу. Станом на сьогодні таке електрообладнання вже не виготовляється, проте продовжує використовуватися на підстанціях операторів систем розподілу (ОСР) та на деяких підстанціях оператора системи передачі (ОСП). Загальносвітовим трендом розвитку енергетики є її декарбонізація (перехід до кліматично-нейтрального розвитку, наприклад, відповідно до “Європейської Зеленої угоди”, досягнення нульової емісії СО2 до 2070 року тощо), де Smart Grid розглядається у якості технологічної платформи, що забезпечує децентралізацію та диджиталізацію (цифровізацію) електроенергетики. Це підвищує вимоги до гнучкості електроенергетичної системи (здатності підлаштовуватися до стохастичної генерації електричної енергії із використанням відновлюваних джерел енергії та змінного навантаження споживачів), які можуть бути задоволені узгодженим впровадженням засобів накопичення електричної енергії, керування навантаженням та конфігурацією електроенергетичної системи. Для реалізації останньої вимоги на мінімальному рівні слід виконати заміну морально застарілого та технічно зношеного силового комутаційного електрообладнання (оливні та повітряні вимикачі) на сучасне (елегазові та вакуумні вимикачі) із забезпеченням його інтелектуальної взаємодії та можливості телекерування. Оскільки основним елементом будь-якого мережевого об’єкту є його РУ, схема електричних з’єднань якої буде визначати гнучкість і надійність розподілу/передачі електричної енергії, виникає актуальна задача обґрунтування схем електричних з’єднань РУ ПС та сфер їх застосування. Той факт, що мережеві об’єкти ОСР та ОСП зазнали масштабних руйнувань внаслідок збройної агресії російської федерації і потребують відновлення підвищує актуальність перегляду підходів до їх побудови, а успішна реалізація щодобових графіків обмежень додає упевненості у правильності обраного шляху.
Опис: Буйний, Р. О. Про обґрунтування перелiку схем розподiльних установок пiдстанцiй напругою 35–750 кВ і сферу їх застосування / Р. О. Буйний, О. В. Гай, І. В. Діхтярук, А. О. Ворушило // Промислова електроенергетика та електротехніка. - 2022. - № 3-6. - С. 18-23.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/29124
Розташовується у зібраннях:Буйний Р. О.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
stat2_2022.pdfстаття545,31 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.