Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/29128
Назва: Уточнення рекомендованого перелiку схем електричних принципових пiдстанцiй 35–750 кВ
Автори: Буйний Р. О.
Гай, О. В.
Діхтярук, І. В.
Ворушило, А. О.
Дата публікації: 2023
Серія/номер: Промислова електроенергетика та електротехніка;№ 1-2
Короткий огляд (реферат): Світові тенденції у електроенергетиці направлені на її декарбонізацію, децентралізацію та діджиталізацію. У галузі електромережевого будівництва це проявляється у створенні так званих Smart Grid мереж, що забезпечують різноманітні оперативні та енергоощадні заходи, включають розумні лічильники, розумних споживачів, поновлювані джерела енергії та ресурси забезпечення енергоефективності, забезпечують зменшення кількості обслуговуючого персоналу та компактність об’єктів. Для реалізації Smart Grid мереж на мінімальному рівні в Україні достатньо виконати заміну моральнозастарілого та технічнозношеного підстанційного електрообладнання. Проте, такий підхід не буде забезпечувати компактності підстанцій (далі — ПС), оскільки схемотехнічні рішення, за якими споруджувалися існуючі ПС у 70–80-хх роках минулого століття, були направлені на забезпечення можливості резервування відносно малонадійного електрообладнання (за сучасними міркуваннями) шляхом ускладнення розподільних установок (далі — РУ) ПС. В роботах [1–3] викладено результати досліджень показників надійності схем електричних з’єднань РУ ПС (здебільшого тих, які стосуються НЕК “Укренерго”) та сформовано результуючу таблицю із переліком рекомендованих схем електричних з’єднань РУ ПС з вищою напругою 35–750 кВ та областю їх застосування. Ці результати дозволяють вибирати схеми електричних з’єднань для ПС, на яких буде застосовуватися сучасне електрообладнання, яке практично не потребує обслуговування протягом всього терміну експлуатації. В роботах [1–3] доведено відсутність потреби в ускладненні схем електричних з’єднань ПС: для підвищення їх надійності достатньо використовувати сучасне електрообладнання. Проте, в цих роботах недостатньо уваги приділено наймасовішим схемам електричних з’єднань РУ, що знайшли застосування на відгалужувальних, тупикових та прохідних ПС 35–150 кВ операторів систем розподілу (далі — ОСР). Це такі схеми, як: • 35(110-220)-2 “два блоки лінія–трансформатор з вимикачами в колах трансформаторів і неавтоматичною перемичкою з боку ліній”; • 35(110-220)-3 “місток з вимикачами в колах ліній і ремонтною перемичкою з боку ліній”; • 35(110-220)-4 “місток з вимикачами в колах трансформаторів і ремонтною перемичкою з боку трансформаторів”. У ряді англомовних літературних джерел [4–6] наведено рекомендовані переліки схем електричних з’єднань, які слід використовувати із сучасним “новим” електрообладнанням, яке майже не потребує обслуговування протягом терміну експлуатації. Такі схеми, на відміну від вимог [7–8], не мають неавтоматичних та ремонтних перемичок, що дозволяє зробити РУ ПС більш компактними, простими в експлуатації та пристосованими до задач Smart Grid. Обґрунтування можливості відмови від неавтоматичних та ремонтних перемичок автори не знайшли, тому були змушені виконати власті дослідження.
Опис: Буйний, Р. О. Уточнення рекомендованого перелiку схем електричних принципових пiдстанцiй 35–750 кВ / Р. О. Буйний, О. В. Гай, І. В. Діхтярук, А. О. Ворушило // Промислова електроенергетика та електротехніка. - 2023. - № 1-2. - С. 14-18.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/29128
Розташовується у зібраннях:Буйний Р. О.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
stat1_2023.pdfстаття194,16 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.