Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/29132
Назва: Публічно-приватне партнерство задля розвитку соціального підприємництва в Україні
Автори: Дивнич, Г. А.
Ключові слова: децентралізація
органи місцевого самоуправління
територіальні громади
бізнес
суспільство
законодавство
суспільна користь
післявоєнне відновлення
decentralization
local self-government bodies
territorial communities
business
society
legislation
public benefit
post-war recovery
Дата публікації: 2023
Серія/номер: Держава та регіони. Серія: Публічне управління і адміністрування;№ 3 (81)
Короткий огляд (реферат): Кризова ситуація розвитку України посилює потребу у розвитку соціального підприємництва, яке здатне сприяти у вирішення нагальних соціальних проблем, паралельно покращуючи економічну ситуацію у державі. Водночас, питання державного регулювання соціальних підприємств та інструментів підтримки їх розвитку залишається відкритим. У даній роботі розглядається європейський досвід розвитку соціального підприємництва з його успіхами та недоліками та робляться висновків щодо можливого шляху адаптації цього досвіду до реалій нашої держави. У статті підкреслюється важливість публічно-приватного партнерства для розвитку соціального підприємництва, яке передбачає залучення органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських об’єднань та бізнесу у єдиній екосистемі. Серед важливих функцій даного партнерства виділено: розробку та впровадження законодавства у сфері соціального підприємництва що буде націлене на сприяння даній діяльності, лобіювання інтересів соціальних підприємств, інформування громадськості щодо діяльності соціальних підприємств, створення попиту на товари та послуги соціальних підприємств, консультування та партнерська підтримка, мережування, залучення робочої сили та ін. При цьому, стверджується що децентралізований підхід до впровадження державної політики підтримки соціального підприємництва, де основні державні повноваження покладені на органи місцевого самоврядування, найбільше відповідає позитивному європейському досвіду та потребам нашої держави в умовах реформи децентралізації. Окрім того, виділено ключові механізми підтримки соціального підприємництва в Україні, а саме: правовий, економічний, інформаційний, мотиваційний. Зазначено, що на шляху розвитку соціального підприємництва в Україні стоїть низка перешкод, але саме спільні зусилля держави, громади та бізнесу здатні створити сприятливі умови, які пришвидшать розвиток соціального підприємництва задля післявоєнного відновлення України.
Опис: Дивнич, Г. А. Публічно-приватне партнерство задля розвитку соціального підприємництва в Україні / Г. А. Дивнич // Держава та регіони. Серія: Публічне управління і адміністрування. - 2023. - № 3 (81). - С. 28-33.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/29132
Розташовується у зібраннях:Дивнич Г. А.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Держава та регіони.pdfстаття205,88 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.