Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/29908
Назва: Дослідження безпечності використання ПЕТ пляшок із вторинної сировини для пакування харчових продуктів
Інші назви: Research on the safety of using PET bottles from secondary raw materials for food packaging
Автори: Павлюк, С.
Філінська, Т.
Суха, І.
Філінська, А.
Ключові слова: polyethylene terephthalate
packaging
food products
milk
acetic acid
lactic acid
alcohol solutions
toxic substances
поліетилентерефталат
тара
харчові продукти
молоко
оцтова кислота
молочна кислота
розчини спирту
токсичні речовини
Дата публікації: 2023
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Серія/номер: Технічні науки та технології;№ 4 (34)
Короткий огляд (реферат): У харчовій промисловості для пакування продукції використовують різні види тари. Вагоме місце посідає полімерна тара, яка має низку переваг і зручностей у застосуванні, але як одноразова створює високі екологічні ризики забруднення навколишнього середовища. Сучасні тенденції до зниження залежності від одноразової тари супроводжуються впровадженням новітніх технологій, які дозволяють використовувати при виготовленні полімерної тари не лише первинну сировину в чистому вигляді, але і її суміші із вторинною в різних пропорціях. Кількість вторинної сировини може досягати 70 %, а іноді й більше, що, безперечно, знижує негативний вплив полімерних відходів на стан навколишнього середовища і здоров’я людей. У статті наведено результати дослідження безпечності використання пляшок, виготовлених повністю з вторинного поліетилентерефталату, для пакування молока 2,5%-вої жирності, спиртовмісної продукції з вмістом спирту 5% і 40%, а також водних розчинів оцтової і молочної кислоти різної концентрації. Визначені показники міграції у досліджувані середовища ацетальдегіду, ацетону, бутанолу, ізопропанолу, метанолу, етилбензолу, диметилтерефталату та інших токсичних компонентів відповідають встановленим гігієнічним нормативам і не перевищують допустимої кількості міграції. Пляшки, виготовлені повністю з вторинної сировини, відповідають вимогам до тари, що контактує з харчовими продуктами, і можуть бути рекомендовані для пакування досліджуваних типів продукції.
Опис: Дослідження безпечності використання ПЕТ пляшок із вторинної сировини для пакування харчових продуктів / С. Павлюк, Т. Філінська, І. Суха, А. Філінська // Технічні науки та технології. - 2023. - № 4 (34). - С. 188-194.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/29908
Розташовується у зібраннях:Технічні науки та технології. – 2023. – №4 (34)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
188-194.pdfдиплом441,5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.