Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/30044
Назва: Сутність та особливості формування поведінки домогосподарств на ринку фінансових послуг
Інші назви: The Essence and Peculiarities of Forming Household Behavior in the Financial Services Market
Автори: Дубина, М. В.
Тарасенко, А. В.
Тарасенко, О. О.
Ключові слова: домогосподарство
фінансова поведінка
фінансові ресурси
фінансова поведінка домогосподарств
фінансові установи
економічна поведінка
household
financial behavior
financial resources
financial behavior of households
financial institutions
economic behavior
Дата публікації: 2021
Серія/номер: Проблеми економіки;№ 4 (50)
Короткий огляд (реферат): Ринок фінансових послуг за своєю сутністю є макрофінансовою системою, яка є складною, відкритою та такою, яка динамічно розвивається в сучасних умовах. Домогосподарства відіграють ключову роль у розвитку такого ринку, оскільки активно використовують послуги банківських і небанківських фінансових установ. Саме поведінка цих економічних суб’єктів, яка формується в результаті впливу низки чинників, фактично загалом детермінує розвиток зазначеного ринку. Метою статті визначено поглиблення теоретичних положень щодо сутності фінансової поведінки домогосподарств з метою обґрунтування трансформації моделі такої поведінки. У статті розглянуто природу фінансової поведінки домогосподарств, її сутність, чинники, які впливають на її формування, та окремі види, які в поєднанні складають модель окресленої поведінки. Проведений контент аналіз наукових підходів до розгляду сутності категорії «фінансова поведінка домогосподарств» дозволив конкретизувати зміст цієї дефініції та запропонувати розглядати такий вид поведінки, як сукупність дій, які визначаються прийняттям рішень домогосподарствами щодо управління власними фінансовими ресурсами, їх акумулюванням, збереженням, залученням, використанням. Також у статті проведено дослідження процесу формування поведінки домогосподарств на ринку фінансових послуг і визначено сукупність базових чинників, які впливають на неї. Зокрема, встановлено, що важливу роль серед таких факторів відіграють індивідуальні, персоніфіковані детермінанти. Саме наявність зазначених чинників значно ускладнює процес дослідження фінансової поведінки окреслених економічних суб’єктів та не дозволяє ретельно визначити й описати її моделі. Результати аналізу природи фінансової довіри домогосподарств також дозволили встановити структурність такої поведінки, виокремити базові складові. До їх числа віднесено такі: кредитна поведінка, заощаджувальна поведінка, депозитна поведінка, інвестиційна поведінка, податкова поведінка, страхова поведінка та платіжна поведінка.
Опис: Дубина, М. Сутність та особливості формування поведінки домогосподарств на ринку фінансових послуг / М. Дубина, А. Тарасенко, О. Тарасенко // Проблеми економіки. - 2024. - № 4 (50). - С. 163-172.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/30044
Розташовується у зібраннях:Тарасенко А. В.: наукові статті
Тарасенко О. О.: наукові статті
Дубина Максим Вікторович

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
problems-of-economy-2021-4_0-pages-163_172.pdfстаття478,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.