Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/30157
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorДенисенко, Т. М.-
dc.contributor.authorКоваль, К. П.-
dc.contributor.authorНапалько, В.-
dc.date.accessioned2024-05-21T11:48:44Z-
dc.date.available2024-05-21T11:48:44Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttp://ir.stu.cn.ua/123456789/30157-
dc.descriptionДенисенко, Т. Порівняльна оцінка якості соняшникової олії / Т. Денисенко, К. Коваль, В. Напалько // Технічні науки та технології. - 2024. - № 1 (35). - С. 170-177.uk_UA
dc.description.abstractУ дослідженні проведено оцінювання якості соняшникової олії провідних виробників згідно з вимогами нормативної документації. Результати показали, що інформація, зазначена на етикетках, повністю відповідає встановленим вимогам. Органолептичні показники якості зразків олії задовільнять вимоги стандарту. Фізико-хімічні показники - йодне, кислотне та перекисне числа - знаходяться в межах вимог державного стандарту. Натомість за показником масової частки вологи та летких речовин доброякісними виявилися не всі досліджувані зразки.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЧернігів : НУ "Чернігівська політехніка"uk_UA
dc.relation.ispartofseriesТехнічні науки та технології;№ 1 (35)-
dc.subjectsunflower oiluk_UA
dc.subjectlabelinguk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectorganoleptic assessmentuk_UA
dc.subjectphysical and chemical parametersuk_UA
dc.subjectсоняшникова оліяuk_UA
dc.subjectмаркуванняuk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectорганолептична оцінкаuk_UA
dc.subjectфізико-хімічні показникиuk_UA
dc.titleПорівняльна оцінка якості соняшникової оліїuk_UA
dc.title.alternativeComparative assessment of the quality of sunflower oiluk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.description.abstractalt1Comparative assessment enables consumers to make an informed choice and use high-quality and safe sunflower oil, which has a positive effect on their health and economic well-being. Vegetable oils, especially sunflower, are a popular source of dietary fat in economically developed countries, promoting heart and brain health. They contain essential fatty acids useful for cell growth and brain development. Sunflower oil is also the most widespread type of vegetable oil in Ukraine. A healthy lifestyle requires quality food. The issue of assessing the quality of sunflower oil is timely and relevant. The purpose of our research was to assess the quality of sunflower oil samples of leading producers in accordance with the requirements of current regulatory documentation and the declared labeling. Based on the survey, it was determined which types of sunflower oil are preferred by consumers. These samples were chosen as research objects. At the first stage of the research, the appearance of the package and the quality of the information provided on the label were evaluated. Then the quality of the samples was assessed according to organoleptic and physicochemical parameters. The assessment of the labeling and quality of sunflower oil showed that the information on the labels meets the requirements for mandatory information about the food product. The organoleptic characteristics of the oil samples meet the requirements of the State Standard of Ukraine 4492 "Sunflower oil. Specifications". Some samples have an increased moisture and volatile content, which can affect the stability and quality of the product during storage. However, the iodine value of all samples is within acceptable limits. Acid and peroxide numbers also do not exceed the established norms. The results of the research can be useful both for consumers when choosing high-quality oil, and for producers in order to improve product quality.uk_UA
Розташовується у зібраннях:Коваль К. П.: наукові статті
Денисенко T. M.: наукові статті
Технічні науки та технології. – 2024. – №1 (35)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
17. Денисенко_Коваль.pdfстаття347,46 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.