Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/30163
Назва: Дослідження властивостей продуктів перероблення цитрусових як добавок для майонезних соусів
Інші назви: Study of the properties of citrus processing products as additives for mayonnaise sauces
Автори: Філінська, Т.
Філінська, А.
Фурсова, Л.
Ключові слова: mayonnaise sauces
grapefruit
orange
coconut flour
cellulose
functional supplement
moisture retention capacity
майонезні соуси
грейпфрут
апельсин
кокосове борошно
клітковина
функціональна добавка
вологоутримуюча здатність
Дата публікації: 2024
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Серія/номер: Технічні науки та технології;№ 1 (35)
Короткий огляд (реферат): Зростання обсягів вирощування і перероблення цитрусових супроводжується утворенням великої кількості відходів, які містять низку корисних нутрієнтів і можуть слугувати вагомим біоресурсом для різних сфер застосування. Присутні у відходах вітаміни, мікроелементи, харчові волокна дозволяють використовувати їх як функціональні добавки. Специфічністю харчових волокон цитрусових є велика кількість протопектину, що зумовлює їхні значні сорбційні властивості. Здатність волокон утримувати воду робить їх ефективними загущувачами й привабливими компонентами низькожирних емульсійних продуктів, наприклад, майонезних соусів. У статті наведено результати дослідження властивостей порошків, отриманих із висушених шкірок грейпфрута й апельсину шляхом подрібнення і розділення на фракції просіюванням через сита різного діаметра. Визначено показники вологоутримуючої здатності для різних за розмірами фракцій висушеної та подрібненої шкірки грейпфрута й апельсину. Встановлено, що даний показник має більшу величину для найдрібнішої фракції. Для грейпфрутового порошку з розміром частинок менш як 0,50 мм вологоутримуюча здатність становить 808%, а для апельсинового – 591 %. Високу здатність утримувати воду виявили і суміші грейпфрутового та апельсинового порошку при різних співвідношеннях компонентів, а також їх суміші з кокосовим борошном. Виготовлені зразки низькожирних майонезних соусів із додаванням у рецептуру індивідуальних і комплексних функціональних добавок у кількості 5 %. Ефективність дії добавок перевіряли визначенням показника стійкості виготовлених емульсійних продуктів, який відповідав вимогам, що висуваються до майонезів і майонезних соусів чинним стандартом.
Опис: Філінська, Т. Дослідження властивостей продуктів перероблення цитрусових як добавок для майонезних соусів / Т. Філінська, А. Філінська, Л. Фурсова // Технічні науки та технології. - 2024. - № 1 (35). - С. 225-231.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/30163
Розташовується у зібраннях:Технічні науки та технології. – 2024. – №1 (35)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
23. Філінська (2).pdfстаття261,71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.