Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/30177
Назва: До проблеми оцінювання кутових спотворень сучасних земних референцних систем
Інші назви: To the problem of evaluation the angular distortions of modern earths reference systems
Автори: Тадєєв, О.
Ключові слова: reference system
coordinate system
deformation
rigid rotation of the Earth
GNSS
референцна система
система координат
деформація
жорсткі обертання Землі
Дата публікації: 2024
Видавництво: Чернігів : НУ "Чернігівська політехніка"
Серія/номер: Технічні науки та технології;№ 1 (35)
Короткий огляд (реферат): Представлена у статті інформація є науково-методичного характеру. Пропонується узагальнюючий підхід і метод вирішення проблеми оцінювання кутових спотворень сучасних земних референцних систем, які спричинені впливом геодинамічних процесів і підлягають визначенню за даними моніторингу Землі методом глобальних навігаційних супутникових систем GNSS. В основу методу покладено теорію перетворення образів ріманового простору в формі складних диффеоморфних многовидів – дотичного евклідового простору, який параметризовано прямокутною декартовою системою координат. Такий вибір обґрунтований тим фактом, що саме ця система параметризації є геометричною основою сучасних референцних систем і підлягає моніторингу методом GNSS. Проблема оцінювання спотворень референцних систем розглянута у взаємозв’язку з проблемою оцінювання деформацій Землі. Наведено теоретичні обґрунтування, алгоритм побудови функціональної моделі на засадах гомеоморфізму перетворення простору і результати розв’язків, які в сукупності утворюють метод оцінювання тривимірних деформацій Землі. Загальні умови гомеоморфізму перетворень дають змогу оцінювати нелінійні деформації Землі безвідносно до їх масштабу – глобального, регіонального чи локального. У статті акцентовано на спроможності методу виражати жорсткі обертання Землі. Доведено, що саме така ознака деформації асоціюється з кутовими спотвореннями системи координат. Наведено аналітичні вираження абсолютних показників кутових спотворень системи координат і напрямів осей координат деформованої системи відносно початкового положення в ортогональному стані. Метод може бути рекомендований для моніторингу умовних статичних і, найбільшою мірою, кінематичних референцних систем національного і регіонального масштабів на територіях з підвищеною активністю геодинамічних процесів.
Опис: Тадєєв О. До проблеми оцінювання кутових спотворень сучасних земних референцних систем / О. Тадєєв // Технічні науки та технології. - 2024. - № 1 (35). - С. 357-367.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/30177
Розташовується у зібраннях:Технічні науки та технології. – 2024. – №1 (35)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
37. Тадєєв.pdfстаття380,67 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.