Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/30183
Назва: Правова природа екологічного права як галузі права
Інші назви: Legal nature of environmental law as a branch of law
Автори: Барабаш, А. Г.
Шевченко, В. С.
Ключові слова: екологічне право як галузь права
предмет екологічного права
метод екологічного права
ознаки екологічного права
становлення екологічного права
самостійна галузь права
комплексна галузь права
публічна галузь права
environmental law as a branch of law
subject of environmental law
features of environmental law
method of environmental law
an independent branch of law
complex branch of law
public branch of law
environmental law as a branch of law
Дата публікації: 2023
Видавництво: Запоріжжя
Серія/номер: ;№ 1
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню правової природи екологічного права як галузі права. До об’єктивних передумов виникнення екологічного права слід віднести значний антропогенний вплив на навколишнє природне середовище і усвідомлення державою необхідності правового регулювання взаємодії людини (людської спільноти) і природи. Доктринальні визначення екологічного права в тій чи іншій мірі враховують його завдання: гарантування екологічної безпеки, раціональне використання, відтворення та охорона природних ресурсів. Екологічне право сформувалося на межі соціальної екології, конституційного права, цивільного права, адміністративного права, земельного права, водного права, лісового права, надрового права. Екологічне право є самостійною комплексною галуззю права, оскільки має власний чітко визначений предмет правового регулювання та комбінований метод. Основною предмета екологічного права є відносини у сфері гарантування права людини на безпечне для життя і здоров’я довкілля. Всі інші відносини – використання, відтворення, охорона природних ресурсів – повинні регулюватись екологічним правом у такий спосіб, щоб не завдавати в даний момент або в майбутньому шкоди життю чи здоров’ю людини. Екологічні відносини регламентуються за допомогою імперативного та диспозитив- ного методів. Комплексність екологічного права викликана значною кількістю об’єктів екологічних відносин та специфікою регулювання кожного з них. В системі екологічного права поєднуються публічно-правові і приватноправові норми. Зокрема, авторки визначають публічно-правові інститути та приватноправові інститути екологічного права; наголошують, що більшість інститутів особливої частини поєднують у собі і публічно-правові, і приватноправові норми. Незважаючи на значну кількість приватноправових норм в екологічному праві, в статті обґрунтовується думка про віднесення галузі права до публічних. Зазначається, що метою існування екологічного права є загальний публічний інтерес у сфері екологічної безпеки, раціонального використання та охорони природних ресурсів.
Опис: Барабаш, А. Г. Правова природа екологічного права як галузі права / А. Г. Барабаш, В. С. Шевченко // Юридичний науковий електронний журнал, 2023. - № 1. С. 216-219.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/30183
Розташовується у зібраннях:Барабаш А. Г.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
правова природа.pdf425,83 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.