Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/30186
Назва: Поняття та характерні риси права приватної власності на ліси
Інші назви: The concept and characteristics of the right to private ownership оf forests in Ukraine
Автори: Барабаш, А. Г.
Присяжний, В. В.
Ключові слова: ліс
природний комплекс
право приватної власності
правомочність
право володіння
право користування
право розпорядження
обмеження права власності
forest
natural complex
private property right
legitimacy
right of ownership
right of use
right of disposal
restriction of property rights
Дата публікації: 2023
Видавництво: Запоріжжя
Серія/номер: ;№ 2
Короткий огляд (реферат): У статті досліджується поняття права приватної власності на ліси в Україні та його характерні ознаки. Аналізуючи легітимне визначення лісу, автори відзначають, що ліс є природним комплексом, тобто, системою окремих, але взаємопов’язаних природних об’єктів. В статті наголошується на взаємодії цього природного комплексу з ґрунтом, землею, тваринним світом, повітрям і кліматом. Взаємодія лісу з ґрунтом, землею, тваринним світом проявляється в законодавчих актах. Автори звертають увагу, що взаємозв’язок лісу з атмосферним повітрям не проявляється ні в нормах Лісового кодексу України, ні в нормах ЗУ «Про охорону атмосферного повітря». Зміст права приватної власності на ліс складається з трьох складових: право володіння, право користування і право розпорядження. Право володіння лісом проявляється виключно в господарському пануванні над ним. Право користування приватним лісом може проявлятися у двох формах: право споруджувати в установленому порядку виробничі та інші будівлі й споруди, необхідні для ведення лісового господарства, та право використання лісових ресурсів. Автори статті відмічають, що постійні лісокористувачі мають ширше коло прав у сфері користування, а ніж його приватні власники. Громадяни і юридичні особи, які є приватними власниками лісів, мають право продавати, міняти, дарувати земельну лісову ділянку або добровільно відмовитись від права власності на земельну лісову ділянку на користь держави або територіальної громади. Незважаючи на законодавче визнання права приватної власності на ліси в Україні, таке право істотно обмежене. Право приватної власності на ліси обмежене за суб’єктним складом, за об’єктним складом та за видами використання. Своєрідним обмеженням права приватної власності на ліси є повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері викупу земельних лісових ділянок для суспільних потреб. Щодо земельної лісової ділянки може бути встановлений лісовий сервітут, який також є обмеженням прав приватного власника у сфері користування лісом.
Опис: Барабаш, А. Г. Поняття та характерні риси права приватної власності на ліси / А. Г. Барабаш, В. В. Присяжний // Юридичний науковий електронний журнал, 2023. - № 2. - С. 279-282.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/30186
Розташовується у зібраннях:Барабаш А. Г.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
поняття та характерні риси.pdf360 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.