Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/30217
Назва: Особливості проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні зарубіжних країн
Інші назви: Features of pre-judicial investigation in criminal proceedings in foreign countries
Автори: Коломієць, Н. В.
Ющенко, М. С.
Ключові слова: досудове розслідування
попереднє слідство
дізнання
кримінальне провадження
підозра
прокурор
поліція
pre-trial investigation
preliminary investigation
inquiry
criminal proceedings
suspicion
prosecutor
police
Дата публікації: 2024
Серія/номер: Аналітично-порівняльне правознавство;№ 1
Короткий огляд (реферат): Наукова стаття присвячена визначенню окремих особливостей порядку проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні зарубіжних країн. Встановлено витоки виокремлення «попереднього розслідування» як окремої стадії кримінального процесу, а також прослідкований взаємозв’язок національних правових традицій та типів правових систем з відповідними стандартами, притаманними кримінальному процесу. Здійснено аналіз кримінального процесуального законодавства Федеративної Республіки Німеччина, Королівства Іспанія, Великої Британії та Французької Республіки. Досліджено основні аспекти досудового розслідування та дізнання ФРН. Встановлено з чого розпочинається кримінальне провадження, як налаштована взаємодія в роботі прокурорів і поліцейських, що являє собою вільне доказування. Акцентовано увага на видах підозр залежно від ступеню вірогідності та функціонального призначення. Визначено, що досудове розслідування як самостійна стадія кримінального провадження, відповідно до Кримінально-процесуального закону Іспанії, завжди є першою у кримінальному процесі. Однак, при цьому, дізнання жодним чином формально не відокремлюється від досудового розслідування. Прокурор і слідчий суддя об’єднанні спільною метою встановити особу, яка вчинила злочин і зібрати необхідні докази. Також вказані особливості даної стадії залежно від виду провадження. Розглянуто характерні риси кримінального провадження Великої Британії, яке взагалі не містить стадії досудового розслідування. Незважаючи на можливість сторони захисту самостійно збирати докази, діяльність поліції вважається позапроцесуальною, а тому всі зібрані ними фактичні дані потребують пред’явлення мировому судді й їх подальшого закріплення. Окреслено становище та порядок початку розслідування за законодавством Франції. Її кримінальний процес розглядає дізнання та попереднє слідство як окремі самостійні стадії. В першу чергу проводиться дізнання, потім порушується кримінальне переслідування, після чого починається попереднє слідство. В підсумках статті підкреслюється необхідність злагодженої роботи правоохоронних органів на засадах верховенства права, законності та справедливості. Аргументована необхідність застосування досвіду зарубіжних країн при вдосконаленні досудового розслідування України.
Опис: Коломієць, Н. В. Особливості проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні зарубіжних країн / Н. В. Коломієць, М. С. Ющенко // Аналітично-порівняльне правознавство [Електронне наукове видання]. - 2024. - № 1. - С. 583-588.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/30217
Розташовується у зібраннях:Коломієць Н. В.: наукові статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Коломієць, Ющенко.pdfстаття266,43 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.