Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://ir.stu.cn.ua/123456789/5573
Назва: Німецька та шведська моделі побудови соціально-орієнтованої ринкової економіки
Автори: Мекшун, Л.М.
Ключові слова: соціальне ринкове господарство
німецька модель «добробуту для всіх»
шведська модель «демократичного соціалізму»
Дата публікації: 2014
Видавництво: Чернігів: ЧДІЕУ
Серія/номер: Науковий вісник ЧДІЕУ. Серія 1: Економіка;№3
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми дослідження викликана потребою аналізу ефективних моделей економічного розвитку з метою застосування досвіду їх побудови в Україні. Проблема полягає в необхідності порівняльного аналізу німецької та шведської моделей економічного розвитку та результатів їхнього практичного застосування у своїх країнах. Розкрита сутність поняття «соціальне ринкове господарство». Проаналізована німецька модель «добробуту для всіх» та реформи Л. Ерхарда, Г. Шредера, А. Меркель. Показано, що в Німеччині на нинішньому етапі розвитку збережена сутність «соціальної держави» з урахуванням нових економічних реалій та процесів глобалізації. Досліджено особливості формування й розвитку моделі «шведського соціально-орієнтованого господарства» та наслідки її запровадження в сучасній економіці країни. Виділено принципи побудови соціально орієнтованого ринкового господарства, які б доцільно було застосувати в Україні на сучасному етапі соціально-економічного розвитку національної економіки. Зроблено висновок, що німецька і шведська моделі «соціальної ринкової економіки» орієнтовані на політичну культуру й етичні ідеали, а саме: повагу до законів і державної влади, готовність до ризику при впровадженні нових ідей і одночасної відповідальності за наслідки своєї діяльності, повагу до приватної власності, дотримання моральних і правових норм, відданість своїй професії, саме те, до чого повинна прагнути Україна, щоб долучитися до європейських стандартів ведення бізнесу, підвищення якості життя і соціальної захищеності.
Опис: Мекшун Л.М. Німецька та шведська моделі побудови соціально-орієнтованої ринкової економіки / Л.М. Мекшун // Науковий вісник ЧДІЕУ. Серія 1: Економіка. - 2014. - №3.- С.31-37.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://ir.stu.cn.ua/123456789/5573
Розташовується у зібраннях:Мекшун Людмила Миколаївна

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття 9.pdfстатья248,31 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.