Abstract:
Синтезовано іонну рідину нового покоління – низькотемпературний евтектичний розчинник (НЕР) III типу системи молочна кислота – бетаїн (співвідношення 1:2 М). У роботі вивчено вплив води на в’язкість НЕР Після додавання до НЕР 10 % води в’язкість суттєво зменшується (від 20000 до 4000 мПа × с). Проведені дослідження показали, що при введенні до 10 % води густина та в'язкості зменшуються, однак деградації НЕР не спостерігається,
тому доцільним для екстракції природних метаболітів рослинної сировини є застосування НЕР із вмістом води до 10
%. Загальний вміст вилучених фенольних сполук та флаваноїдів при екстракції жому винограду НЕР збільшується
((80,75 ± 1,75) мг галової кислоти/г рослинного матеріалу; (47,41±1,20) мг кверцетину/г рослинного матеріалу) порівняно з екстрактом отриманим 70%-им розчином етанолу.
Description:
Воробйова, В. Екстракція поліфенольних сполук із продуктів переробки винограду низькотемпературним евтектичним розчинником бетаїн-молочна кислота / В. Воробйова, Г. Васильєв, І. Трус, М. Скиба, О. Гнатко // Технічні науки та технології. - 2022. - № 4 (30). - С. 140-147.