Abstract:
Зростання обсягів вирощування і перероблення цитрусових супроводжується утворенням великої кількості
відходів, які містять низку корисних нутрієнтів і можуть слугувати вагомим біоресурсом для різних сфер
застосування. Присутні у відходах вітаміни, мікроелементи, харчові волокна дозволяють використовувати їх як
функціональні добавки. Специфічністю харчових волокон цитрусових є велика кількість протопектину, що зумовлює
їхні значні сорбційні властивості. Здатність волокон утримувати воду робить їх ефективними загущувачами й
привабливими компонентами низькожирних емульсійних продуктів, наприклад, майонезних соусів. У статті наведено
результати дослідження властивостей порошків, отриманих із висушених шкірок грейпфрута й апельсину шляхом
подрібнення і розділення на фракції просіюванням через сита різного діаметра. Визначено показники
вологоутримуючої здатності для різних за розмірами фракцій висушеної та подрібненої шкірки грейпфрута й
апельсину. Встановлено, що даний показник має більшу величину для найдрібнішої фракції. Для грейпфрутового
порошку з розміром частинок менш як 0,50 мм вологоутримуюча здатність становить 808%, а для апельсинового –
591 %. Високу здатність утримувати воду виявили і суміші грейпфрутового та апельсинового порошку при різних
співвідношеннях компонентів, а також їх суміші з кокосовим борошном. Виготовлені зразки низькожирних
майонезних соусів із додаванням у рецептуру індивідуальних і комплексних функціональних добавок у кількості 5 %.
Ефективність дії добавок перевіряли визначенням показника стійкості виготовлених емульсійних продуктів, який
відповідав вимогам, що висуваються до майонезів і майонезних соусів чинним стандартом.
Description:
Філінська, Т. Дослідження властивостей продуктів перероблення цитрусових як добавок для майонезних соусів / Т. Філінська, А. Філінська, Л. Фурсова // Технічні науки та технології. - 2024. - № 1 (35). - С. 225-231.