dc.contributor.author |
Воробйова, В. І.
|
|
dc.contributor.author |
Чигиринець, О. Е.
|
|
dc.contributor.author |
Шакун, А. С.
|
|
dc.date.accessioned |
2015-09-22T12:38:53Z |
|
dc.date.accessioned |
2017-06-28T18:15:48Z |
|
dc.date.available |
2015-09-22T12:38:53Z |
|
dc.date.available |
2017-06-28T18:15:48Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.identifier.uri |
|
|
dc.identifier.uri |
http://ir.stu.cn.ua/123456789/13292 |
|
dc.description |
Воробйова, В. І. Порівняльна характеристика компонентного складу ізопропанольного та водно-ізопропанольного екстрактів вичавків винограду cорту Vitislabrusca × Vitisvinifera / В. І. Воробйова, О. Е. Чигиринець, А. С. Шакун // Технічні науки та технології. – 2017. – № 1 (7). – C. 200-206. |
en_US |
dc.description.abstract |
Метою роботи було порівняльне дослідження якісного складу, а саме біологічно активних сполук ізопропанольного і водно-ізопропанольного екстракту відходів виноградної промисловості – вичавків винограду гібридного сорту Vitislabrusca × Vitisvinifera. Методом газової хромато-мас-спектрометрії вивчено компонентний склад досліджуваних екстрактів вичавків винограду (сімейства Vítis сорту Vitislabrusca × Vitisvinifera). У складі ізопропанольного екстракту вичавків винограду міститься 21 індивідуальний компонент, загальний обсяг яких більше 0,1 %. Аналіз складу показав, що основними компонентами є альдегіди (капроновий, енантовий, фенілацетальдегід, бутаналь, нонаналь, цитраль), жирні кислоти (гексадеканова, лінолева і (9Z)-Октадеценова кислоти), а також терпенові сполуки. У складі водно-ізопропанольного екстракту додатково ідентифіковані фенольні сполуки. Значну частину біологічно активних речовин становлять альдегіди і жирні кислоти. ІЧ-спектральний аналіз підтверджує наявність в екстрактах вичавків винограду сполук, встановлених мас-спектральним аналізом. |
en_US |
dc.language.iso |
uk |
en_US |
dc.publisher |
Чернігів: ЧНТУ |
en_US |
dc.relation.ispartofseries |
Технічні науки та технології; № 1 (7) |
|
dc.subject |
вичавки винограду V. Labrusca |
en_US |
dc.subject |
ізопропанольний |
en_US |
dc.subject |
водно-ізопропанольний |
en_US |
dc.subject |
екстракт |
en_US |
dc.subject |
газова хромато-мас-спектрометрія |
en_US |
dc.subject |
альдегіди |
en_US |
dc.subject |
жирні кислоти |
en_US |
dc.subject |
фенольні сполуки |
en_US |
dc.subject |
Grapes V. Labrusca |
en_US |
dc.subject |
2-propanol |
en_US |
dc.subject |
water 2-propanol |
en_US |
dc.subject |
extract |
en_US |
dc.subject |
gas chromatography-mass spectrometry |
en_US |
dc.subject |
alcohols |
en_US |
dc.subject |
aldehydes |
en_US |
dc.subject |
terpene compounds |
en_US |
dc.subject |
жмых винограда V. Labrusca |
en_US |
dc.subject |
изопропанольный |
en_US |
dc.subject |
водно-изопропанольный |
en_US |
dc.subject |
экстракт |
en_US |
dc.subject |
газовая хромато-масс-спектрометрия |
en_US |
dc.subject |
альдегиды |
en_US |
dc.subject |
жирные кислоты |
en_US |
dc.subject |
фенольные соединени |
en_US |
dc.title |
Порівняльна характеристика компонентного складу ізопропанольного та водно-ізопропанольного екстрактів вичавків винограду cорту Vitislabrusca × Vitisvinifera |
en_US |
dc.title.alternative |
Comparative characteristic of the component of isopropanol and water-isopropanol extract of grape-squeeze variety Vitislabrusca × Vitisvinifera |
en_US |
dc.title.alternative |
Сравнительная характеристика компонентного состава изопропанольного и водно-изопропанольного экстрактов жмыха винограда сорта Vitislabrusca × Vitisvinifera |
en_US |
dc.type |
Article |
en_US |
dc.description.abstractalt1 |
The aim was to study the qualitative composition, namely bioactive compounds of 2-propanol and water 2-propanol extracts of grape industry wastes - pomace grape hybrid varieties of Vitislabrusca × Vitisvinifera. By gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) studied component composition of the isopropanol extract of grape pomace (family Vítis varieties Vitislabrusca × Vitisvinifera.). As part of the isopropanol extract of grape pomace contains 21 individual component present in an amount greater than 0.1 %. Analysis of the composition indicated that the main components are the aldehydes (caproic, enanthic, phenylacetaldehyde, butanal, nonanal, citral), fatty acids (hexadecanoic, linoleic and (9Z) -Oktadetsenovaya acid), as well as terpene compound. As part of the water-isopropanol extract further identified phenolic compounds. A significant portion of biologically active substances comprise aldehydes and fatty acids. Infrared spectral analysis confirmed the presence of functional groups which are established by connection. |
en_US |
dc.description.abstractalt2 |
Целью работы было сравнительное исследование качественного состава, а именно биологически активных соединений изопропанольного и водно-изопропанольного экстракта отходов виноградной промышленности – жмыха винограда гибридного сорта Vitislabrusca × Vitisvinifera. Методом газовой хромато-масс-спектрометрии изучен компонентный состав исследуемых экстрактов жмыха винограда (семейства Vítis сорта Vitislabrusca × Vitisvinifera). В составе изопропанольного экстракта жмыха винограда содержится 21 индивидуальный компонент, общий объем которых более 0,1 %. Исследование состава показали, что основными компонентами являются альдегиды (капроновый, энантовый, фенилацетальдегид, бутаналь, нонаналь, цитраль), жирные кислоты (гексадекановая, линолевая и (9Z)-Октадеценовая кислота), а также терпеновые соединения. В составе водно-изопропанольного экстракта дополнительно идентифицированы фенольные соединения. Значительную часть биологически активных веществ для обоих экстрактов составляют альдегиды и жирные кислоты. ИК-спектральный анализ подтверждает наличие в экстрактах жмыха винограда соединений, определенных масс-спектральним анализом. |
en_US |