IRCPNU
Institutional Repository of Chernihiv Polytechnic National University

Оцінка якості та безпечності функціональних харчових продуктів із застосуванням математичної моделі

ISSN 2415-363X

Show simple item record

dc.contributor.author Жулінська, О. В.
dc.contributor.author Свідло, К. В.
dc.date.accessioned 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.accessioned 2017-06-28T18:15:52Z
dc.date.available 2015-09-22T12:38:53Z
dc.date.available 2017-06-28T18:15:52Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri
dc.identifier.uri http://ir.stu.cn.ua/123456789/13293
dc.description Жулінська, О. В. Оцінка якості та безпечності функціональних харчових продуктів із застосуванням математичної моделі / О. В. Жулінська, К. В. Свідло // Технічні науки та технології. – 2017. – № 1 (7). – C. 217-224. en_US
dc.description.abstract Процеси, що впливають на якість функціональної харчової продукції, мають різну природу, тобто їх показники якості різні, і вони мають різні шкали оцінювання, але на сьогодні не існує єдиної методики їх оцінювання, крім цього, різноманітність математичних методів вимагає глибокого наукового дослідження в частині оптимальності та ефективності. Аналіз наукової літератури показав, що існуючі математичні моделі (функції бажаності) дозволяють оцінювати якість продукції і процесів різної природи, але не розроблено дієвого математичного методу для визначення комплексного показника якості продукції функціонального призначення для застосування на виробництві. Роботу присвячено застосуванню математичного методу для визначення якості продукції функціонального призначення, у вигляді суміші розподілу найбільшого та найменшого значень випадкових величин, а також знайдено числові характеристики цієї суміші – це математичне сподівання, дисперсія, середнє квадратичне відхилення, центральний момент третього порядку, центральний момент четвертого порядку, коефіцієнт асиметрії та коефіцієнт ексцесу. en_US
dc.language.iso uk en_US
dc.publisher Чернігів: ЧНТУ en_US
dc.relation.ispartofseries Технічні науки та технології; № 1 (7)
dc.subject функціональні харчові продукти en_US
dc.subject управління якістю та безпечністю en_US
dc.subject математичний метод en_US
dc.subject математичне сподівання en_US
dc.subject дисперсія en_US
dc.subject середнє квадратичне відхилення en_US
dc.subject центральний момент третього порядку en_US
dc.subject центральний момент четвертого порядку en_US
dc.subject коефіцієнт асиметрії та коефіцієнт ексцесу en_US
dc.subject functional foods en_US
dc.subject quality control and safety en_US
dc.subject mathematical method en_US
dc.subject mathematical expectation en_US
dc.subject dispersion en_US
dc.subject average quadratic deviation en_US
dc.subject the Central moment of third order en_US
dc.subject Central moment of fourth order en_US
dc.subject the coefficient of skewness and coefficient of kurtosis en_US
dc.subject функциональные пищевые продукты en_US
dc.subject управление качеством и безопасностью en_US
dc.subject математический метод en_US
dc.subject математическое ожидание en_US
dc.subject дисперсия en_US
dc.subject среднее квадратичное отклонение en_US
dc.subject центральный момент третьего порядка en_US
dc.subject центральный момент четвертого порядка en_US
dc.subject коэффициент асимметрии и коэффициент эксцесса en_US
dc.title Оцінка якості та безпечності функціональних харчових продуктів із застосуванням математичної моделі en_US
dc.title.alternative Assessment of the quality and safety of functional food products using mathematical models en_US
dc.title.alternative Оценка качества и безопасности функциональных пищевых продуктов с применением математической модели en_US
dc.type Article en_US
dc.description.abstractalt1 Processes affecting the quality of the functional food products are of different nature, that is, their quality indicators are different and they have different grading scale. To date, there is no single methodology for their evaluation, besides the variety of mathematical techniques requires in-depth scientific studies of optimality and efficiency. Analysis of scientific literature showed that existing mathematical models (desirability function) allow evaluating the quality of the products and processes of different nature, but to define a complex indicator of quality of the products functional purpose in the manufacture has not been developed an effective mathematical method. The work is devoted to application of mathematical methods to determine the quality of the products functionality, in the form of a mixture distribution of maximum and minimum values of random variables. Found a number of characteristics of this mixture is a mathematical expectation, dispersion, average quadratic deviation, the Central moment of third order, Central moment of fourth order, the coefficient of skewness and coefficient of kurtosis. en_US
dc.description.abstractalt2 Процессы, влияющие на качество функциональной пищевой продукции, имеют различную природу, то есть их показатели качества разные, и они имеют различные шкалы оценивания. На сегодняшний день не существует единой методики их оценки, кроме этого, разнообразие математических методов требует глубокого научного исследования оптимальности и эффективности. Анализ научной литературы показал, что существующие математические модели (функции желательности) позволяют оценивать качество продукции и процессов различной природы, но не разработан действенный математический метод для определения комплексного показателя качества продукции функционального назначения на производстве. Работа посвящена применению математического метода для определения качества продукции функционального назначения, в виде смеси распределения наибольшего и наименьшего значений случайных величин. Найдены числовые характеристики данной смеси – это математическое ожидание, дисперсия, среднее квадратичное отклонение, центральный момент третьего порядка, центральный момент четвертого порядка, коэффициент асимметрии и коэффициент эксцесса. en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record